Na hlavný obsah

„Putinova vila“ patrí mne, hlási ruský miliardár. Občania medzitým chystajú ďalší protest

Na sídle nie je nič nelegálne, tvrdí boháč.

„Putinova vila“ patrí mne, hlási ruský miliardár. Občania medzitým chystajú ďalší protest
Na snímke ruský miliardár Arkadij Rotenberg a luxusné sídlo na brehu Čierneho mora. Foto: TASR/AP, youtube/Alexej Navaľnyj

Ruský biznismen Arkadij Rotenberg tvrdí, že vlastní luxusné sídlo na brehu Čierneho mora, ktoré má podľa opozičného lídra Alexeja Navaľného a Fondu boja proti korupcii (FBK) patriť prezidentovi Vladimirovi Putinovi. K jeho vyhláseniu prišlo dva týždne po zverejnení videa Palác pre Putina, ktoré stihlo nazbierať viac ako sto miliónov videní.

„Teraz to už nebude tajomstvom, som majiteľ nádherného miesta. Rozhodol som sa ho kúpiť pred niekoľkými rokmi. Hovorím o ňom teraz kvôli ľudskému faktoru a škandálu, ktorý je okolo neho. Nie je na ňom nič nelegálne,“ povedal Rotenberg, cituje ho web tvrain.ru. Miliardár pochádzajúci z rozlohou najväčšej krajiny sveta má byť človek blízky Putinovi, píšu ruské médiá.

V Rusku minulý víkend vypukli protesty proti väzneniu Alexeja Navaľného a režimu Putina. Polícia na nich zatkla stovky ľudí, a to vrátane mladšieho brata Navaľného Olega a ďalších jeho podporovateľov. Viaceré ruské mestá vrátane Moskvy chystajú ďalší protest už v nedeľu (31. 1.). Úrady v ruskej metropole podľa webu irozhlas.cz preto uzavrú sedem staníc metra a rad ulíc v samom centre Moskvy. Mimo prevádzky zostanú aj reštaurácie, obchody a ďalšie podniky.

Ruské úrady považujú protesty za nelegálne a demonštrantom hrozia zatknutím. Generálna prokuratúra varovala, že prípadné násilnosti môžu stíhať aj ako masové nepokoje, za ktoré hrozí niekoľkoročné väzenie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet