Na hlavný obsah

Ronaldo dvoma gólmi pokoril legendárneho Pelého, siaha aj na celkové prvenstvo

Aktuálne je najlepším strelcom talianskej ligy.

Ronaldo dvoma gólmi pokoril legendárneho Pelého, siaha aj na celkové prvenstvo
Futbalista Juventusu Turín Cristiano Ronaldo strieľa gól v zápase 15. kola talianskej Serie A, Juventus Turín - Udinese Calcio. Foto: TASR/AP

Cristiano Ronaldo prispel dvoma gólmi k triumfu Juventusu Turín nad Udinese (4:1) v prvom novoročnom kole talianskej futbalovej Serie A. Jeho dva zásahy však majú aj historicko-štatistický význam. Majú poradové číslo 757 a 758 v kariére fenomenálneho portugalského útočníka a prekonal nimi zápis futbalového velikána Pelého. Legendárny Brazílčan podľa španielskych zdrojov dosiahol 757 gólov, čo je už aktuálne o jeden zásah menej, ako nastrieľal Ronaldo počas 20 rokov kariéry v dresoch Sportingu Lisabon, Manchestru United, Realu Madrid a Juventusu Turín. Informovali o tom aj portály španielskych denníkov Marca a Mundo Deportivo.

Na čele historickej tabuľky strelcov vo futbale je podľa football-espana.net Josef Bican so 759 gólmi. Iné zdroje však uvádzajú, že Čech narodený vo Viedni nastrieľal počas rokov 1931 – 1955 až 805 gólov. Podľa štatistického portálu Rec.Sport.Soccer Statistics Foundation iba siedmi futbalisti dosiahli v histórii minimálne 700 gólov. A oproti španielskym zdrojom sú počty mierne upravené. Sú nimi spomenutí Bican (805) a Cristiano Ronaldo (776) a tiež Brazílčania Romário (772) a Pelé (767), Maďar Ferenc Puskás (746), Argentínčan Lionel Messi (742) a Nemec Gerd Müller (735).

Čo sa týka dlhoročného streleckého súboja Ronalda a Messiho, Portugalčan aktuálne v sezóne 2020/2021 vedie 18-10. Ide o góly strelené vo všetkých súťažiach, v ktorých figurujú Juventus Turín a FC Barcelona. Ronaldo je so 14 gólmi zároveň najlepší strelec Serie A. Celkovo v kariére 35-ročný Portugalčan zatiaľ nastrieľal viac gólov ako Argentínčan. V posledných štyroch sezónach však strelecky zakaždým dominoval Messi nad Ronaldom. Argentínsky kanonier má výhodu v tom, že je o dva roky mladší ako jeho portugalský konkurent. Údajne však skôr rozmýšľa o ukončení kariéry ako CR7.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport