Na hlavný obsah

Ronaldo opäť prepisoval históriu, nastrieľal najviac oficiálnych gólov v histórii

Z prvej trofeje ako tréner sa tešil Andrea Pirlo.

Ronaldo opäť prepisoval históriu, nastrieľal najviac oficiálnych gólov v histórii
Na snímke portugalský útočník Juventusu Turín Cristiano Ronaldo pózuje s trofejou po zisku talianskeho Superpohára. Foto: TASR/AP

Taliansky Superpohár majú po dvoch rokoch v rukách futbalisti Juventusu Turín. V súboji šampióna Serie A s víťazom Coppa Italia zdolali SSC Neapol 2:0 a v 33. edícii domáceho Superpohára si vybojovali deviaty triumf. Jeden z dvoch gólov nového šampióna strelil Cristiano Ronaldo, keď v 64. minúte halfvolejom zblízka dostal loptu za chrbát Davida Ospinu. V nadstavenom čase Álvaro Morata pečatil na 2:0 pre Juventus, ale viac sa po zápase hovorilo o Ronaldovi.

Gólový rekord má malú trhlinu

Portugalský kanonier dosiahol 760. gól svojej kariéry, čím sa dostal pred Josefa Bicana a stal sa najlepším strelcom futbalovej histórie. Či je to však naozaj tak, záleží na uhle pohľadu. Čech narodený vo Viedni a známy z pôsobenia v Rapide Viedeň či Slavii Praha počas kariéry v rokoch 1931 – 1955 podľa niektorých zdrojov nastrieľal nie 759, ale až 805 gólov. A v takom prípade by o jeho prekonaní nemohla byť reč. Informácie priniesol web BBC Sport.

Tvrdí to štatistická organizácia RSSSF so zdôvodnením, že medzi 805 gólmi v 530 zápasoch sa nachádzajú aj tie, ktoré dosiahol v rezerve Rapidu Viedeň, resp. ďalších tímoch amatérskeho futbalu alebo neoficiálnych medzinárodných zápasoch na úrovni krajín. Tam reprezentoval Rakúsko aj bývalé Československo a tiež tím Čechy a Morava.

Podľa tohto rátania má Cristiano Ronaldo na konte 778 gólov a za ním sa nachádzajú Brazílčania Romario (772) a najväčšia svetová legenda Pelé (767). Ani to však nemusí byť celkom pravda, lebo na Pelého instagramovom účte svieti informácia, že „Kráľ futbalu“ je aj kráľom kanonierov s 1283 gólmi. Pravda, v tomto sú zrejme zarátané aj jeho góly z mládežníckych a amatérskych čias, resp. prípravných zápasov. Ak ich odrátame, zostane pri Pelého mene 757 gólov z tzv. oficiálnych zápasov.

Tešili sa z trofeje

Späť k oficiálnym údajom o CR7. Portugalčan má svojich 760 gólov rozdelených nasledovne: 5 v Sportingu Lisabon, 118 v Manchestri United, 450 v Reale Madrid a zatiaľ 85 v Juventuse Turín. K tomu treba prirátať 102 zásahov v portugalskej reprezentácii. Čoskoro 36-ročný útočník na svojom instagrame nereagoval na nový rekordný zápis v počte gólov, ale na zisk Superpohára. „Som veľmi šťastný, že mám štvrtý titul v Taliansku. Milujem ten pocit s trofejou! Ako mužstvo sme naspäť. Dnes to bol Juventus, ktorý máme všetci radi a veríme v neho. Opäť v nás bol ten duch, ktorý nás vedie k víťazstvám. Výborná robota, páni,“ tešil sa Cristiano Ronaldo.

Triumf znamenal, že kouč Andrea Pirlo sa tešil zo svojej prvej trofeje na lavičke turínskeho klubu. „Je to pre mňa veľmi šťastný moment. Som rád, že sme uspeli, moje pocity sú o to lepšie, že som mohol zdvihnúť nad hlavu prvú trofej ako tréner,“ radoval sa Pirlo. „Získať prvú trofej ako tréner je skvelý pocit. Iný, ako keď som bol hráč. Vlastne ešte oveľa krajší,“ doplnil Pirlo podľa agentúry DPA.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport