Na hlavný obsah

Rozkol u kotlebovcov: Uhrík, Mazurek aj Ďurica končia v predsedníctve strany

Ako dôvod uviedli zmeny stanov ĽSNS.

Rozkol u kotlebovcov: Uhrík, Mazurek aj Ďurica končia v predsedníctve strany
Na snímke zľava Milan Mazurek, Milan Uhrík a Ondrej Ďurica. Foto: TASR/ koláž RTVS

Europoslanec Milan Uhrík a poslanci parlamentu Milan Mazurek a Ondrej Ďurica odstúpia z vedenia Ľudovej strany Naše Slovensko (ĽSNS). Ako dôvod uviedli zmeny stanov v strane, ktoré presúvajú väčšinu kompetencií z predsedníctva na predsedu strany, Mariana Kotlebu. O svojich rozhodnutiach informovali v statusoch na sociálnych sieťach.

„V rámci tejto zmeny prišlo k podstatnej zmene štruktúry predsedníctva, ako aj k ďalšiemu presunu kompetencií z predsedníctva na predsedu. Predsedníctvo strany prakticky nerozhoduje už o ničom,“ napísal Uhrík s tým, že o zmenách nevedel. Zároveň oznámil, že sa už nebude uchádzať o podpredsednícky post, ktorá po týchto zmenách nemá praktický význam.

O zmene stanov nevedel ani Mazurek. „Dozvedel som sa o nej len náhodou, od hlasujúcich delegátov. Nikto so mnou, rovnako ako s ďalšími, navrhnuté zmeny neprebral a nemal som tak možnosť sa k nim vôbec vyjadriť a ovplyvniť ich obsah,“ napísal Mazurek a toto konanie označil za „totalitné.“

„Keďže obaja takto významní funkcionári končia v predsedníctve strany, nevidím ani ja zmysel byť naďalej jeho súčasťou,“ odôvodnil Ďurica svoje rozhodnutie. Ďurica, bývalý vojak a niekdajší spevák kapely Biely odpor, pôsobí aj ako hovorca strany.

Uhrík aj Mazurek patria k najvýraznejším členom strany. Uhrík pôsobí od roku 2019 ako europoslanec, Mazurek vo vlaňajších parlamentných voľbách kandidoval z posledného miesta, do Národnej rady SR sa prekrúžkoval so ziskom 65 921 hlasov. Viac krúžkov mal len predseda strany Kotleba. Mazureka v minulom volebnom období odsúdili za extrémistické trestné činy na peňažný trest vo výške 10 000 eur. Dôvodom boli jeho výroky na adresu rómskeho etnika, ktoré mali rasistický charakter, odvysielané v októbri 2016 v éteri Rádia Frontinus. Mazurek vtedy pre odsudzujúci rozsudok prišiel o mandát.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko