Na hlavný obsah

Ruskí záchranári stopli pátranie po 17 nezvestných rybároch v Barentsovom mori

Z vody sa im podarilo zachrániť dvoch mužov.

Ruskí záchranári stopli pátranie po 17 nezvestných rybároch v Barentsovom mori
Na snímke rybárska loď Onega v ruskom prístave Archangeľsk. Foto: SITA/AP

Záchranári ukončili pátranie po 17 nezvestných členoch posádky ruskej rybárskej lode Onega, ktorá sa potopila 28. decembra v Barentsovom mori, neďaleko ruského súostrovia Nová Zem. Informovala o tom v pondelok 4. januára rozhlasová stanica Echo Moskvy s tým, že aktívna fáza pátrania sa zastavila už 30. decembra, niekoľko lodí však naďalej zostalo v oblasti námorného nešťastia a pátralo po preživších.

Z 19-člennej posádky sa podarilo zachrániť dve osoby: lodivoda a navigátora. Medzičasom potvrdili smrť jedného námorníka, ktorého prúd vody odniesol na otvorené more.

Zvyšní členovia posádky podľa Federálnej agentúry pre námornú a riečnu dopravu„nemali čas dostať sa na palubu“ lode, ktorá sa potopila zrejme pre silnú námrazu. Plavidlo sa momentálne nachádza v hĺbke asi 130 metrov neďaleko od pobrežia súostrovia Nová Zem administratívne patriaceho do Archangeľskej oblasti. Rodinám námorníkov poskytli finančnú pomoc.

Vyšetrovací výbor Ruskej federácie začal vo veci trestné konanie pre podozrenie z porušenia bezpečnostných pravidiel počas prevádzky námorných a riečnych plavidiel. Súkromná rybárska loď Onega bola v prevádzke od roku 1979 a plavila sa pod vlajkou Ruskej federácie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet