Na hlavný obsah

Severokórejský diplomat ušiel s rodinou do Južnej Kórey

Útek mali udržiavať v tajnosti viac ako rok.

Severokórejský diplomat ušiel s rodinou do Južnej Kórey
Juhokórejskí vojaci hliadkujúci pri hranici v severokórejskej dedine Panmundžom. Foto: TASR/AP

Vysokopostavený severokórejský diplomat Rju Hjun-woo, ktorý bol úradujúcim veľvyslancom Kórejskej ľudovodemokratickej republiky (KĽDR) v Kuvajte, mal spolu s rodinou utiecť do Južnej Kórey ešte v roku 2019. Správu priniesol denník Maeil business, na ktorý sa odvoláva spravodajský portál BBC.

Diplomat chcel útekom zabezpečiť lepšiu budúcnosť pre svoje deti. Juhokórejskí predstavitelia správy o úteku zatiaľ nepotvrdili.

Rju Hjun-woo, považovaný za zaťa bývalého šéfa úradu zodpovedného za tajné fondy severokórejského vedenia Čon Il-čchunga, pôsobil na poste v Kuvajte od roku 2017. Podľa medializovaných správ pricestoval do Južnej Kórey v septembri, aby tam požiadal o azyl. Jeho útek udržiavali v tajnosti viac ako rok.

Náročný alebo ešte náročnejší útek

V prípade vysokopostavených severokórejských úradníkov je takýto krok veľmi nezvyčajný, hoci každý rok sa z krajiny pokúsi o nebezpečný útek približne 1 000 ľudí. Ide o náročnú akciu, keďže do úvahy pripadá buď útek cez opevnenú a mimoriadne stráženú hranicu do Južnej Kórey, alebo prekročenie hranice do Číny. V tomto prípade však riskujú, že ich pošlú naspäť do KĽDR.

Rjuov útek pripomína prípad Čo Song-kila, ktorý pracoval v Taliansku a v roku 2018 ho nahlásili ako nezvestného. Utiekol v roku 2019, o prípade informovali až vlani.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet