Na hlavný obsah

Si Ťin-pching varoval pred studenou vojnou a vyzval na spoluprácu v boji s pandémiou

Apel adresoval lídrom na Svetovom ekonomickom fóre.

Si Ťin-pching varoval pred studenou vojnou a vyzval na spoluprácu v boji s pandémiou
Čínsky prezident Si Ťin-pching. Foto: TASR/AP

Čínsky prezident Si Ťin-pching v pondelok (25. 1.) vyzval na posilnenie úlohy skupiny G20 (20 najväčších svetových ekonomík) pri riadení globálneho hospodárstva, pričom poukázal na jeho „dosť vratké“ zotavovanie sa z pandémie koronavírusu.

Vo svojom prejave na tentoraz virtuálnom stretnutí Svetového ekonomického fóra (WEF) uviedol, že medzinárodné spoločenstvo by malo byť riadené na základe pravidiel a konsenzu, ku ktorým dospejú všetky krajiny, a nie na základe príkazov jednej alebo viacerých krajín.

 „Mali by sme vybudovať otvorenú svetovú ekonomiku, zbaviť sa diskriminačných noriem, pravidiel a systémov a odstrániť prekážky obchodu, investícií a výmeny technológií,“ vyhlásil čínsky prezident, ktorý tiež svetových lídrov varoval pred vypuknutím „novej svetovej vojny“.

Na archívnej snímke z 24. januára 2019 účastníci kráčajú halou počas Svetového ekonomického fóra (WEF) vo švajčiarskom Davose.Foto: TASR/AP
Foto: TASR/AP

Zdôraznil, že konfrontačná politika nevyhnutne skončí v slepej uličke, pričom však nespomenul žiadnu konkrétnu krajinu.

Samotná Čína pod Si Ťin-pchingovým vedením začala viesť omnoho asertívnejšiu zahraničnú politiku, ktorú mnohí pozorovatelia označujú za konfrontačnú. Počas vlády bývalého prezidenta USA Donalda Trumpa sa dostala do ostrých sporov s Washingtonom.

Globálny ekonomický výhľad podľa  Si Ťin-pchinga zostáva neistý a zdravotné krízy sa môžu opakovať aj v budúcnosti. Za najnaliehavejšiu úlohu medzinárodného spoločenstva označil spoločný boj proti klimatickej zmene a pandémii koronavírusu. V prípade pandémie apeloval predovšetkým na posilnenie spolupráce v oblasti vývoja, výroby a distribúcie vakcín.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika