Na hlavný obsah

Situáciu v Nitre komplikuje nová mutácia koronavírusu. MultiplexDX vyvíja presnejší test

Doposiaľ na Slovensku zaočkovali 19 727 ľudí.

Situáciu v Nitre komplikuje nová mutácia koronavírusu. MultiplexDX vyvíja presnejší test
Zľava: Biochemik Pavol Čekan a minister zdravotníctva SR Marek Krajčí. Foto: SITA

Nová mutácia koronavírusu sa objavila už aj vo vzorkách z Nitry. Môže to byť jedna z príčin, prečo sa epidemická situácia v tomto okrese zhoršuje. Povedal to v piatok (8. 1.) minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO). „Mutácia spôsobuje vysoký nárast infikovaných aj počtu pacientov v nemocniciach,“ zdôraznil s tým, že v súčasnosti zomiera v súvislosti s vírusom 100 ľudí denne. Infekčnejšia mutácia koronavírusu, ktorú zachytili na juhu Anglicka, sa predtým prvý raz na Slovensku vyskytla v Michalovciach.

Firma MultiplexDX v reakcii na to vyvíja PCR test, ktorý je schopný na testovaných vzorkách zachytiť túto mutáciu. „Vo štvrtok (7. 1.) sme dokončili prvú verziu testu, ktorú chceme vylepšovať. Blíži sa k citlivosti 90 % a verím, že v pondelok budeme mať ešte lepšiu verziu testu, ktorý budeme distribuovať pre laboratóriá,“ uviedol biochemik a vedec Pavol Čekan.

Na Slovensku doposiaľ podľa šéfa zdravotníctva zaočkovali proti koronavírusu 19 727 ľudí. Čoskoro sa začne očkovať aj vakcínou od Moderny, ktorú v stredu (6. 1.) schválila Európska agentúra pre lieky (EMA). V priebehu nasledujúceho týždňa príde na Slovensko 5 000 dávok tejto vakcíny, potvrdil Krajčí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko