Na hlavný obsah

Škótsko bude mať počas januára celoštátny lockdown

Môže nastať preťaženie zdravotníkov.

Škótsko bude mať počas januára celoštátny lockdown
Premiérka Škótska Nicola Sturgeonová. Foto: TASR/AP

V Škótsku zavedú od pondelkovej (4. 1.) polnoci celoplošný lockdown s platnosťou do konca januára z dôvodu nárastu počtu prípadov koronavírusu. Oznámila to v pondelok škótska premiérka Nicola Sturgeonová.

Škótska vláda podľa jej slov rozhodla o zavedení „zákonnej povinnosti zostať doma okrem nevyhnutých dôvodov“. Svoje domovy tak budú môcť ľudia opustiť len v nevyhnutných prípadoch, informovala stanica BBC. Na vonkajšom priestranstve sa budú môcť stretnúť maximálne dve osoby z dvoch rôznych domácností. Nevzťahuje sa to však na deti vo veku do 11 rokov.

Školy zostanú pre väčšinu žiakov zatvorené až do februára a prevažná časť výučby bude prebiehať online. Deti kľúčových pracovníkov a deti so špeciálnymi potrebami však budú do škôl chodiť aj naďalej. Zatvorené budú i kostoly a modlitebne.

Národná zdravotná služba (NHS) podľa Sturgeonovej situáciu v súčasnosti zvláda. Ak však nárast počtu prípadov COVID-19 bude pokračovať súčasným tempom, môže nastať jej preťaženie. Škótska vláda na „víťazstvo“ v súboji s vírusom potrebuje zrýchliť proces očkovania a spomaliť šírenie nákazy prísnejšími opatreniami.

Prvú dávku vakcíny proti COVID-19 v Škótsku podľa Sturgeonovej dostalo už viac ako 100 000 ľudí. Do krajiny by do konca januára malo doraziť 900 000 dávok vakcín vyvinutých spoločnosťou AstraZeneca a spoločnosťami BioNTech a Pfizer.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet