Na hlavný obsah

Slováci neveria negarantovanému sporeniu, uprednostňujú istotu

Viac ako polovica pracujúcich si sporí v druhom pilieri.

Slováci neveria negarantovanému sporeniu, uprednostňujú istotu
Ilustračná snímka Foto: TASR

Takmer 223 000 ľudí si ku koncu minulého roka sporilo na penziu v druhom pilieri v dvoch fondoch súčasne. Polovica z nich si svoje dôchodkové úspory rozložila medzi garantovaný dlhopisový a negarantovaný akciový fond. Vyplýva to z údajov Asociácie dôchodkových správcovských spoločností.

Viac ako 1,4 milióna ľudí na penzijné sporenie využívalo len jeden fond v druhom pilieri. Takmer sedem z desiatich „jednofondových“ sporiteľov malo svoje financie uložených v garantovanom dlhopisovom fonde.

Konzervatívne dôchodkové fondy počas minulého roka zhodnotili majetok sporiteľov v druhom pilieri o 0,93 až 4,82 percenta. Štyri indexové fondy vykázali za vlaňajšok zhodnotenie o 0,88 až 4,42 percenta, jeden medziročne oslabil o 3,97 percenta.

V akciových fondoch medziročné zhodnotenie v minulom roku dosiahlo 2,16 až 14,30 percenta a v dvoch zmiešaných fondoch 1,43 resp. 2,95 percenta. Dôchodkové spoločnosti spravovali na konci minulého roka majetok sporiteľov v sume 10,34 miliardy eur.

Počas minulého roka vstúpilo do druhého piliera viac ako 66 000 nových sporiteľov. Na penziu si ku koncu minulého roka v kapitalizačnom pilieri sporilo 1,64 milióna ľudí, čo je viac ako polovica pracujúcej populácie.

Účastník druhého piliera môže podľa zákona v rovnakom čase sporiť najviac v dvoch dôchodkových fondoch, pričom jeden z nich musí byť garantovaný dlhopisový fond.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika