Na hlavný obsah

Slovenskí vedci našli britskú mutáciu koronavírusu v zmrazenej vzorke z novembra

Mutácia je na Slovensku dlhšie, než si mysleli.

Slovenskí vedci našli britskú mutáciu koronavírusu v zmrazenej vzorke z novembra
Vyhodnocovanie antigénových testov počas plošného testovania v Košiciach. Foto: TASR

Nový variant koronavírusu, ktorý sa rozšíril z južnej oblasti Veľkej Británie, sa na Slovensku vyskytoval už 14. novembra 2020. Informoval o tom Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) na sociálnej sieti. „Táto mutácia navyše tvorila 57 % pozitívnych prípadov z decembrového plošného testovania v Trenčíne,“ doplnil úrad.

Novú metódu diagnostiky takzvanej britskej mutácie koronavírusu pomáhali ÚVZ vyvíjať aj regionálne úrady v Trenčíne a Nitre, kde pred sviatkami a na prelome rokov pribúdalo najviac nových prípadov nákazy koronavírusom.

Vedci teraz podľa ÚVZ pracujú na tom, aby bolo možné v rámci vykonania jedného PCR testu „nielen potvrdiť, resp. vylúčiť prítomnosť vírusu vo vzorke, ale aj odlíšiť britský variant od bežného variantu SARS-CoV-2. To skráti čas diagnostiky, čo rýchlejšie umožní prijať potrebné opatrenia“.

Úrad informácie zverejnil po tom, ako v pondelok (18. 1.) vykonal analýzu vzoriek z plošného testovania, ktoré sa uskutočnilo 19. – 20. decembra v Trenčíne. Vedenie mesta sa počas tohto testovania totiž rozhodlo pretestovať ľudí, ktorí vyšli ako pozitívni z antigénových testov aj PCR testami, čo umožnilo vedcom lepšie overiť dáta z testovania. „Z celkového počtu týchto vzoriek bol v 57 % prípadoch potvrdený britský variant SARS-CoV-2,“ uvádza úrad.

Na konci decembra už ÚVZ aktívne vyhľadával pozitívnych pacientov medzi prichádzajúcimi z Veľkej Británie a diferenciálne testovanie vykonal u troch pozitvínych vzoriek. „V dvoch sme potvrdili prítomnosť variantu B 1.1.7. Z toho v jednej vzorke potvrdila prítomnosť ‚anglického kmeňa‘ aj sekvenácia na pracovisku SAV. Zistené výsledky plánujeme ďalej overovať pomocou genetickej sekvenácie,“ uzavrel Úrad verejného zdravotníctva.

Nový kmeň koronavírusu má podľa zistení o 70 % vyššiu schopnosť šírenia, vyššie reprodukčné číslo Rt o približne 0,4 ako pôvodný vírus, u pacientov je potenciálne vyššia virálna nálož. Jeho prítomnosť na Slovensku môže byť dôvodom rýchleho šírenia nákazy v ostatných týždňoch.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko