Na hlavný obsah

Slovensko čaká pravidelné plošné testovanie, súčasný lockdown nestačí

Testovať sa bude každý týždeň.

Slovensko čaká pravidelné plošné testovanie, súčasný lockdown nestačí
Na snímke predseda vlády SR Igor Matovič (OĽANO) počas tlačovej konferencie po rokovaní vlády k ďalšiemu postupu počas pandémie koronavírusu. Foto: TASR

Vláda plánuje celoplošné testovanie najneskôr od štvrtého januárového víkendu (23. – 24. 1.). „Spustíme týždeň čo týždeň masívne testovanie s podmienkami ako v okrese Nitra a následne budeme testovať v okresoch, kým nedosiahneme incidenciu pod 0,5 %,“ vyjadril sa v pondelok (11. 1.) premiér Igor Matovič (OĽANO). Argumentoval tým, že na Slovensku sa šíri nový kmeň koronavírusu z južného Anglicka, ktorý je infekčnejší, a preto súčasný lockdown nestačí.

Vzhľadom na nedostatočný počet antigénových testov bude testovanie počas najbližšieho víkendu (16. – 17. 1.) v najviac zasiahnutých okresoch. Predseda vlády avizoval stretnutie so zástupcami Združenia miest a obcí Slovenska, Úniou miest Slovenska a „takmer všetkými ministerstvami“ a odborníkmi, na ktorom budú tvoriť plán testovania.

Pozrite si viac v reportáži RTVS:

Podmienky pre ľudí budú rovnaké ako počas plošného testovania v okrese Nitra. „Kto nepôjde na test, nemôže ísť do práce či na prechádzku do prírody,“ upresnil premiér a vyzval aj primátorov a starostov, ktorí sú schopní a chcú spustiť už tento týždeň celoplošné testovanie, aby sa prihlásili.

Slovensko pre v súčasnosti platný lockdown príde o miliardu eur, povedal minister financií Eduard Heger (OĽANO), ktorý považuje celoplošné testovanie za nástroj na upokojenie pandemickej situácie do konca februára. „Táto investícia stojí za to, niet pochýb, že ju musíme urobiť,“ dodal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko