Na hlavný obsah

Slovinci využili na identifikáciu britskej mutácie koronavírusu testy zo Slovenska

Používa ich aj Vatikán.

Slovinci využili na identifikáciu britskej mutácie koronavírusu testy zo Slovenska
Na snímke vľavo Pavol Čekan - biochemik a zakladateľ spoločnosti MultiplexDX a vpravo premiér Igor Matovič (OĽANO). Foto: TASR

Firma MultiplexDX v najbližších dňoch dodá testy aj slovenskému Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ). Informoval o tom v stredu (27. 1.) hovorca spoločnosti Peter Marčan. „Spolupráca so slovinskými partnermi potvrdila, že slovenská veda sa nestratí ani vo svetovom výskume a vývoji. Zároveň nám partneri zo Slovinska potvrdili presnosť testov, ktorú vykazovali nové testy na britskú mutáciu už pri ich použití v rámci Biomedicínskeho centra Slovenskej akadémie vied,“ povedal biochemik Pavol Čekan.

Dodal, že v Slovinsku sa na základe testov potvrdil výskyt mutácie na úrovni 2 % spomedzi ľudí s diagnostikovaným ochorením COVID-19. Spoluprácu MultiplexDX so Slovinskom sprostredkovala vláda SR, keď to navrhol premiér Igor Matovič (OĽANO) počas minulotýždňového videosamitu lídrov Európskej únie.

„Spomenul som si, že na Slovensku máme firmu, ktorá vyvinula špeciálny test na britskú mutáciu COVID-19. V piatok mi zavolal slovinský premiér, ja Pavlovi Čekanovi, v sobotu o šiestej večer prišlo auto pre testy a medzičasom Slovinci pretestovali všetky pozitívne vzorky z jedného dňa,“ napísal na sociálnej sieti predseda vlády.

„Vážime si túto pomoc. Nielen naše skúsenosti počas koronakrízy ukazujú, že podpora štátov je pre presadenie sa domácej vedy na globálnom trhu dôležitá. Veríme, že sa do budúcnosti nastaví systém, ktorý pomôže aj ďalším vedcom oprieť sa o takýto diplomatický lobing zo strany štátu,“ doplnil Čekan.

Bežne dostupné PCR testy nevedia podľa neho zistiť, či ide priamo o britskú mutáciu. Potvrdzujú iba COVID-19. „Náš test je podľa dostupných informácií jediný na svete, ktorý pozitívne potvrdí buď britskú mutáciu, alebo, zjednodušene povedané, bežný koronavírus vo vzorke,“ vysvetlil.

Testy MultiplexDX sa v súčasnosti využívajú na testovanie nielen v Slovenskej republike, ale aj vo Vatikáne a v rámci humanitárneho daru spoločnosti aj v Keni, či luhanskom Donecku na Ukrajine.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko