Na hlavný obsah

Smer a mimoparlamentné strany nepodporia petičný výbor, opačný postup zvolí SNS

Svoj názor vyslovili PS, Spolu, KDH či Dobrá voľba.

Smer a mimoparlamentné strany nepodporia petičný výbor, opačný postup zvolí SNS
Na snímke zľava predseda KDH Milan Majerský, predsedníčka PS Irena Bihariová a šéf SNS Andrej Danko. Foto: TASR, koláž: RTVS

Mimoparlamentná strana Hlas – sociálna demokracia (Hlas-SD) v pondelok (18. 1.) navrhla vytvorenie spoločného petičného výboru na referendum o predčasných parlamentných voľbách. Má ho iniciovať v najbližších dňoch, pričom listom oslovil opozičné i mimoparlamentné politické strany.

Smer-SD odmietol spoluprácu

Zber podpisov na vyhlásenie referenda o predčasných voľbách by mal byť podľa predsedu opozičného Smeru Roberta Fica apolitický a nadstranícky a k iniciatíve sa nepripojí. Hovorí, že postup Pellegriniho bol zlý a nepripravený. Smer-SD je za čo najrýchlejší zber podpisov, ktorý však musí byť zaštítený apolitickým výborom. Doplnil, že Pellegrini sa dopustil hrubého politického amaterizmu.

Smer začne zbierať podpisy na zvolenie mimoriadnej schôdze parlamentu, na ktorej sa má plénum venovať uzneseniu o vyvolaní referenda o predčasných voľbách. Reálny termín na prípadne konanie parlamentných volieb vidí šéf Smeru-SD na jeseň tohto roka. Potrebných 30 podpisov podľa neho nebude problém vyzbierať.

SNS varuje pred ďalšou liberálnou vládou

Slovenská národná strana od leta zbiera podpisy pod petíciu za predčasné parlamentné voľby. „Ďakujeme pánovi Petrovi Pellegrinimu za list, ktorý nám adresoval ohľadom pridania sa k petícii na zber podpisov za predčasné voľby,“ reagoval predseda SNS Andrej Danko na výzvu Pellegriniho a pripomína, že kedysi tvrdil s ďalšími predstaviteľmi opozičných strán, že petícia za vyhlásenie referenda nie je cestou, ako vyvolať nové voľby.

SNS navrhovala a navrhuje, aby bol výbor rozšírený o ďalších členov. „Slovenská národná strana sa vzdá všetkých aktivít a sa pridá k tejto petícii, ktorá by spojila všetky relevantné politické sily,“ vyhlásil predseda Danko, no doplnil, že „v petičnom výbore by nemali byť zástupcovia, ktorí zastávajú liberálne hodnoty, ako predstavitelia strany SPOLU a Progresívne Slovensko. Verím, že keď položíme túto vládu, tak nevznikne po Matovičovi ďalšia liberálna vláda.“ Danko dodal, že ho spomedzi oslovených prekvapilo meno Tomáša Tarabu (nezaradený), ktorý bol na kandidátke ĽSNS.

PS hovorí o hazarde so zdravím

Progresívne Slovensko (PS) nepodporí prípravu petície. Ako uviedol Ľuboš Konečný z PS, rozhodnutie zbierať podpisy počas celoplošného testovania považujú v strane za hazardovanie so zdravím.

Predsedníčka PS Irena Bihariová podotkla, že predčasné voľby uprostred krízy by Slovensku nijak nepomohli. „Najskôr zabezpečme, aby na Slovensku zbytočne nezomierali ľudia, potom sa venujme tomu, či má vláda ešte stále dôveru verejnosti,“ uviedla. Zber podpisov počas celoplošného testovania v čase zákazu vychádzania vníma zo strany Hlasu-SD ako správanie, ktoré v súčasnom stave ešte zväčší riziko nákazy. Z tohto dôvodu sa strana PS nezúčastní na príprave referenda a zbere podpisov počas celoplošného testovania.

KDH: Pandémiu takto neporazíme

KDH reaguje, že súčasná ťaživá situácia, spôsobená aj nevhodnou komunikáciou vládnej koalície, Slovensku neprospieva. „Avšak referendom ani inou populistickou aktivitou pandémiu neporazíme a hospodársku situáciu štátu nezlepšíme. K uvedenej aktivite strany Hlas-SD sa nepripojíme. KDH bude vždy zastávať konštruktívne riešenia na pomoc ľuďom a voliť cestu zjednotenia a upokojenia spoločnosti,“ uviedol pre TASR Stano Župa z komunikačného oddelenia hnutia.

Strana Spolu uprednostní diskusie s odborníkmi

Predseda Spolu Juraj Hipš na sociálnej sieti reagoval, že sa nechce spájať v aktivitách s Pellegrinim vzhľadom na jeho minulé pôsobenie. „Radšej budem venovať svoju energiu na pomoc učiteľom, študentom, spolupracovať s vedcami a lekármi, aby som svojou trochou pomohol zvládnuť pandémiu. Je mi to bližšie, ako pripravovať pád vlády s ľuďmi ako ste vy a vaši kolegovia,“ napísal na sociálnej sieti.

Nepridá sa ani Dobrá voľba

„Zbierať podpisy v súčasnej epidemickej situácii s využitím prítomnosti ľudí na plošnom testovaní považuje Dobrá voľba za nesprávny a neseriózny postup, ktorý doteraz vždy kritizovala. A preto sa takejto aktivity nemôžeme zúčastniť a nezúčastníme,“ odpovedal na výzvu strany Hlas-SD predseda mimoparlamentnej strany Tomáš Drucker. Je však presvedčený, že Slovensko potrebuje zmenu vo vedení štátu. Spoluprácu so stranou Hlas-SD však neodmieta a je pripravený zaujať konštruktívny postoj. Zároveň zdôraznil, že nebudú spolupracovať na žiadnych aktivitách, ktorých súčasťou sú strany ĽSNS a Smer-SD.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko