Na hlavný obsah

Sociálna poisťovňa za minulý rok ušetrila takmer 50 miliónov eur

Vláda jej poskytla rezervu 37 miliónov eur.

Sociálna poisťovňa za minulý rok ušetrila takmer 50 miliónov eur
Na snímke zľava generálnehy riaditeľ Sociálnej poisťovne Juraj Káčer a minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Milan Krajniak. Foto: TASR

Sociálna poisťovňa (SP) v roku 2020 ušetrila na svojej prevádzke 46,5 milióna eur. V piatok (15. 1.) to povedal minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina). „Túto sumu SP vracia do vlastného rozpočtu,“ povedal. Upozornil na to, že počas predošlého roka zamestnanci poisťovne vyplatili o 40 % dávok viac ako v roku 2019. Podieľalo sa na tom o pätinu menej zamestnancov, ktorí boli podľa ministra v karanténe alebo čerpali pandemické nemocenské dávky. „Je to obrovský výkon, patrí za to veľká vďaka,“ poznamenal Krajniak.

Vláda poskytla SP rezervu 37 miliónov eur, ktorá mala vykryť vlaňajšie zvýšené náklady poisťovne v súvislosti s koronakrízou. „SP túto rezervu nielen neminula, ale ešte ušetrila aj ďalšie peniaze,“ dodal minister.

Nový generálny riaditeľ SP Juraj Káčer poukázal na to, že odbor stratégie a plánovania bol pri jeho nástupe do funkcie len kolónka v organizačnej štruktúre. „Reálne tam nepracoval ani jeden človek,“ zdôraznil. SP pritom podľa neho potrebuje kvalitný projektový tím. Poisťovni sa podľa Káčera podarilo skrátiť lehotu, počas ktorej prijíma rozhodnutia o dávkach, z 22 dní počas prvej vlny pandémie na 12 dní ku koncu minulého roka. „Podarilo sa nám zásadným spôsobom urýchliť proces na open source riešenia, čo znamená 800 000 eur ročne ušetrených v SP každý rok,“ vysvetlil.

Za úspech tiež Káčer považuje to, že poisťovni sa podarilo rokovať s dodávateľmi o zazmluvnených sumách na posledný kvartál vlaňajška. „Hovoríme o zmenách informačného systému, podarilo sa ušetriť ďalších 200 000 eur,“ tvrdí generálny riaditeľ poisťovne. Za problém považuje to, že poisťovňa nemá v oblasti IT žiadnu externú zálohu. „To je pre takúto inštitúciu jeden z kritických bodov fungovania a potenciálnych hrozieb,“ povedal. Upozornil tiež na to, že SP bude na strážnu službu využívať vlastných zamestnancov. Za dôležitú úlohu pre poisťovňu tiež považuje zavedenie elektronickej „péeenky“.

Juraja Káčera vymenovala vláda za generálneho riaditeľa SP začiatkom septembra minulého roka. V tejto funkcii nahradil poslanca NR SR za stranu Smer-SD Ľubomíra Vážneho, ktorého vláda z tejto pozície odvolala. Tento krok vláda Igora Matoviča (OĽANO) zdôvodnila tým, že si Vážny neplní povinnosti generálneho riaditeľa ustanovené zákonom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika