Na hlavný obsah

Špeciálna prokuratúra vyzvala politikov, aby o jej práci a rozhodnutiach neklamali

Odmieta, aby bola práca prokurátorov znevažovaná.

Špeciálna prokuratúra vyzvala politikov, aby o jej práci a rozhodnutiach neklamali
Úrad špeciálnej prokuratúry sídli spolu so Špeciálnym súdom v Pezinku. Foto: TASR

Úrad špeciálnej prokuratúry vyzval všetkých predstaviteľov politickej moci, aby prestali verejne a predovšetkým nepravdivo a zavádzajúco komentovať a rozoberať postupy a rozhodnutia prokurátorov. Ide totiž o vyjadrenia vykonané bez znalosti konkrétnych trestných vecí, teda bez znalosti spisového materiálu a skutkového a právneho stavu prípadov, uviedla vo vyhlásení hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Jana Tökölyová.

„V mnohých prípadoch sa pritom potvrdzuje, že zdieľané informácie čerpajú predstavitelia politickej moci priamo od rôznych podozrivých a obvinených osôb, prípadne od ich obhajcov, ktoré sú však v značnom rozpore so skutočnosťou (realitou),“ dodala a zdôraznila, že takéto informácie sú potom širokej verejnosti prezentované účelovo, zavádzajúco a tendenčne.

Úrad podľa hovorkyne rešpektuje politickú súťaž naprieč politickým spektrom, odmieta ale, aby sa práca prokurátorov stala predmetom politického súboja a verejného znevažovania.

„Rozhodnutia orgánov činných v trestnom konaní a súdov musia rešpektovať aj verejne činné osoby, a preto ich vyzývame k zdržanlivosti v tejto súvislosti,“ uzavrela.

Vyhlásenie prišlo krátko po tom, ako sa predseda strany Smer-SD Robert Fico na tlačovej besede kriticky vyjadroval k stíhaniu bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika. Označil ho za politického väzňa a obvinil prokurátora Ondreja Repu, ktorý kauzu dozoroval a tiež sudcu Najvyššieho súdu Juraja Klimenta, ktorý je Repov strýko. Na besede deklaroval, že sa mu nepozdáva ani jeden z kandidátov na špeciálneho prokurátora.

Kandidáti na špeciálneho prokurátora – zľava Daniel Lipšic, Peter Kysel, Ján Šanta a Vasiľ Špirko.Foto: TASR, koláž: RTVS
Foto: TASR, koláž: RTVS

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko