Na hlavný obsah

Štáty EÚ nemôžu vyhostiť maloletých utečencov, ktorých nemá kto prijať

Súdny dvor EÚ rozhodol v prospech utečenca z Guiney.

Štáty EÚ nemôžu vyhostiť maloletých utečencov, ktorých nemá kto prijať
Deti sa hrajú na brehu nového tábora pre migrantov na ostrove Lesbos. Foto: SITA/AP

Súdny dvor Európskej únie vo štvrtok (14. 1.) rozhodol, že členské štáty EÚ musia pred prijatím rozhodnutia o vyhostení maloletej osoby bez sprievodu preveriť, či je pre takúto osobu v štáte, do ktorého sa vráti, zaistené primerané prijatie a či tam existujú „adekvátne prijímacie strediská“.

Nemal sa kam vrátiť, rodičov by už nespoznal

Rozhodnutie Súdneho dvora EÚ vychádza z prípadu maloletého utečenca bez sprievodu dospelej osoby, ktorý požiadal v Holandsku v roku 2017 o azyl na dobu určitú. Mal vtedy 15 rokov a štyri mesiace.

Mladík uvádzaný len iniciálkami T.Q. sa narodil v roku 2002 v Guinei. Po smrti tety, u ktorej žil v Sierra Leone, pricestoval do Európy. V Amsterdame sa stal obeťou obchodovania s ľuďmi a sexuálneho zneužívania, v dôsledku čoho dodnes trpí vážnymi psychickými problémami. V marci 2018 mu holandské úrady zamietli povolenie na pobyt na dobu určitú a spresnili, že nemôže získať postavenie utečenca ani doplnkovú právnu ochranu.

Neplnoletý utečenec sa v apríli 2018 proti tomuto rozhodnutiu odvolal na holandskom súde. Uviedol pritom, že nevie, kde bývajú jeho rodičia a pri svojom návrate by ich nedokázal spoznať, rovnako ako ani žiadneho ďalšieho člena svojej rodiny, o ktorých ani nevie, či ešte vôbec žijú. Holandský súd sa s prípadom obrátil na Súdny dvor EÚ, keďže holandské právne predpisy riešia takéto záležitosti len do veku 15 rokov.

Vyhosteniu musí predchádzať dôkladné posúdenie

Súd vo štvrtok rozhodol, že ak má členský štát EÚ v úmysle vyhostiť maloletú osobu bez sprievodu, musí podľa smernice EÚ o návratovej politike vo všetkých štádiách tohto konania zohľadniť najlepší záujem dieťaťa.

Štát tak musí vykonať celkové a dôkladné posúdenie situácie maloletej osoby tretej krajiny. To sa týka aj preskúmania či existuje možnosť primeraného prijatia maloletej osoby v štáte návratu. Ak takáto možnosť prijatia v štáte návratu neexistuje, neplnoletá osoba (do 18 rokov) nemôže byť vyhostená.

Podľa informácií, ktoré v roku 2020 zverejnil európsky štatistický úrad Eurostat, v roku 2019 požiadalo v štátoch Európskej únie o azyl 13 800 maloletých osôb bez sprievodu. Bolo to o takmer 20 % menej ako v roku 2018 (16 800), čo poukazuje na klesajúci trend od roku 2015, kedy dosiahol počet maloletých žiadateľov o azyl bez sprievodu dospelého vrchol (92 000). Najviac (až 30 %) z detí prichádzajúcich v roku 2020 pochádzalo z Afganistanu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet