Na hlavný obsah

Štáty EÚ vyzvali Irán, aby prestal obohacovať urán a vybral sa cestou diplomacie

Krajina nedávno zvýšila úroveň obohacovania.

Štáty EÚ vyzvali Irán, aby prestal obohacovať urán a vybral sa cestou diplomacie
Na snímke rakety v priestoroch základne Revolučných gárd v Iráne. Foto: SITA/AP

Irán sa musí vzdať svojho nedávneho rozhodnutia obohacovať urán na vyššiu úroveň a musí dať medzinárodnej diplomacii príležitosť  na záchranu jadrovej dohody z roku 2015. Uvádza sa v spoločnom vyhlásení členských krajín Európskej únie o ktorom v utorok (12. 1.) informovala tlačová agentúra Reuters.

„Spustenie procesu obohacovania uránu až na 20 percent v podzemnom závode na obohacovanie palív v podzemnom závode Fordú je mimoriadne vážny vývoj a je predmetom hlbokých obáv,“ uvádza sa v pondelňajšom (11. 1.) vyhlásení 27 lídrov členských krajín EÚ.

Obohacovaním uránu na 20 percent sa Irán vracia k hodnotám, na aké urán obohacoval pred uzavretím medzinárodnej jadrovej dohody z roku 2015 známej pod názvom Spoločný komplexný akčný plán (JCPOA).

Podľa stanoviska EÚ môže konanie Iránu „v tejto kritickej chvíli“ podkopať úsilie nadviazať na doterajší diplomatický proces. Európska únia Irán vyzvala, aby sa zdržal ďalšieho stupňovania napätia a okamžite zvrátil stav súčasného vývoja.

Tlačová agentúra Reuters v tejto súvislosti pripomenula, že Teherán začal dohodu so svetovými veľmocami porušovať už v roku 2019, čo bola odvetná reakcia na odstúpenie Spojených štátov. Tie od dohody jednostranné odstúpili v roku 2018 a následne voči Iránu zaviedli sankcie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet