Na hlavný obsah

Súd zrušil najbližšie pojednávanie so Štefanom Ághom v kauze zmeniek

Ako svedkovia mali predstúpiť Rusko a Kočner.

Súd zrušil najbližšie pojednávanie so Štefanom Ághom v kauze zmeniek
Na snímke obžalovaný Štefan Ágh. Foto: RTVS

Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku zrušil hlavné pojednávanie so Štefanom Ághom v kauze dvoch televíznych zmeniek TV Markíza, pôvodne vytýčené na 12. januára. V procese sa bude pokračovať 19. januára.

Súd musel pojednávanie zrušiť, pretože na ten istý dátum – 12. a 13. január 2021 – Najvyšší súd (NS) SR v decembri odročil verejné zasadnutie s obžalovanými podnikateľom Mariánom Kočnerom a exriaditeľom TV Markíza Pavlom Ruskom. Dvojica neprávoplatne odsúdená v kauze zmeniek mala 12. januára vypovedať v pozícii svedkov na procese so Štefanom Ághom na ŠTS.

Pojednávanie so Štefanom Ághom sa začalo minulý rok v závere novembra. Obžalovaný vinu popiera a vyhlasuje, že žiadne zmenky nesfalšoval a ním podpísané zmenky sú pravé. Obžalobu v tejto veci podal prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Ján Šanta 22. júna.

Ágh doteraz figuroval v kauze, kde už koncom februára neprávoplatne odsúdili Pavla Ruska a Mariána Kočnera, ako obvinený. Štefana Ágha, označovaného v kauze Gamatex za pravú ruku Kočnera, vylúčili na samostatné konanie. Počas procesu s neprávoplatne odsúdenou dvojicou vypovedal ako svedok v júli 2019.

Rusko sa pred definitívnym rozhodnutím súdu záhadne zranil

ŠTS 27. februára 2020 uznal Kočnera s Ruskom za vinných z falšovania zmeniek TV Markíza. Odsúdil ich na 19-ročný trest odňatia slobody a Kočner dostal aj peňažný trest 10 000 eur. Rozsudok nebol právoplatný a NS SR mal pôvodne rozhodovať o odvolaniach 15. decembra. Pavol Rusko sa však nedostavil z dôvodu práceneschopnosti a tvrdil, že deň pred pojednávaním mu neznámy útočník počas behu poranil oči.

Následne polícia Pavla Ruska zadržala a senát NS SR ho 16. decembra zobral z dôvodu možného úteku do väzby. Dovtedy bol na slobode a bol monitorovaný elektronickým náramkom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko