Na hlavný obsah

Sulík: Účasť firiem na testovaní bude dobrovoľná

Štát preplatí zamestnávateľovi za každého pretestovaného 3,5 eura.

Sulík: Účasť firiem na testovaní bude dobrovoľná
Na snímke minister hospodárstva SR a prvý podpredseda vlády Richard Sulík (SaS). Foto: TASR

Návrh ministra hospodárstva Richarda Sulíka (SaS) k testovaniu vo firmách s viac ako 250 zamestnancami v stredu (20. 1.) schvália vláda. „Veľkí zamestnávatelia sú ochotní sa podieľať na testovaní a pretestovať zamestnancov a ich rodinných príslušníkov,“ povedal.

Spresnil, že účasť zamestnávateľov je dobrovoľná. „Testovať bude možné aj rodinných príslušníkov zamestnancov a štát preplatí zamestnávateľovi za každého pretestovaného 3,5 eura. Slovensko dá firmám, ktoré sa budú chcieť zapojiť, k dispozícii antigénové testy. Štátne hmotné rezervy ich budú vydávať cez okresné úrady, ktoré budú tiež preplácať náklady. Cez ne budú tiež preplácať náklady. Zamestnávateľ si pri testovaní musí nájsť testovaciu autoritu, ktorá bude spolupracovať s mobilným odberovým miestom alebo lekárom,“ opísal vicepremiér SR celý proces.

Minister podotkol, že zamestnávatelia požadovali viac ako 3,5 eura za pretestovaného zamestnanca. „Kľúčová vec pri rozhodovaní bola, že sme vyčíslili náklady z minulého testovania, čo vychádzalo na 3,46 eura. Rozhodli sme sa túto sumu zaokrúhliť a pokryje im to zrejme všetky náklady. Je to maximum, čo sa podarilo vyrokovať.“ podotkol Sulík s tým, že firmám s menej ako 250 zamestnancami odporučil, aby sa spojili s inými celkami.

V návrhu sa tiež uvádza, že nespotrebované testy sa v prípade ukončenia testovania budú vracať okresným úradom. Osobné ochranné prostriedky, ako aj likvidáciu odpadu zabezpečí podnikateľský subjekt vo vlastnej réžii.

Testy budú musieť byť uskladnené predpísaným spôsobom podľa návodu výrobcu. Každý deň po ukončení testovania bude nutné zaznamenať do reportovacieho systému jeho výsledky. Výsledky si otestovaná osoba bude môcť pozrieť po predložení občianskeho preukazu a zároveň jej bude vydané potvrdenie o vykonaní testu označené pečiatkou a podpisom poverenej osoby s uvedením výsledku testovania.

Súčasťou manuálu sú aj tri prílohy, ktoré tvorí žiadosť o vydanie a vrátenie Ag testov, ďalej vzor zmluvy medzi podnikateľským subjektom a testovacou autoritou o zabezpečení testovania a metodika Ministerstva zdravotníctva SR k testovaniu formou antigénových testov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika