Na hlavný obsah

Sulík: Za nákup testov nesie zodpovednosť premiér a rezort zdravotníctva

S nákupom testov RaPiGen súhlasili všetci členovia komisie.

Sulík: Za nákup testov nesie zodpovednosť premiér a rezort zdravotníctva
Na snímke minister hospodárstva SR a prvý podpredseda vlády pre ekonomiku Richard Sulík. Foto: TASR

Za nákup antigénových testov RaPiGen nesie zodpovednosť ministerstvo zdravotníctva a premiér Igor Matovič (OĽANO), ktorý ho osobne riadil. Tvrdí to vicepremiér a minister hospodárstva Richard Sulík (SaS). Zároveň víta, že nákup testov preverí aj generálna prokuratúra. Matovič v pondelok (11. 1.) opätovne skritizoval postup rezortu hospodárstva pri obstarávaní antigénových testov.

V októbri 2020 rozhodla o nákupe antigénových testov komisia, v ktorej väčšinu mali zástupcovia ministerstva zdravotníctva a Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv, konkrétne piatich z deviatich. Všetci zástupcovia písomne súhlasili s nákupom testov RaPiGen, priblížila hovorkyňa rezortu hospodárstva Katarína Matejková.

Málo kvalitné testy mohli byť podľa hovorkyne nakúpené pre zle napísané zadanie, ktoré pripravilo ministerstvo zdravotníctva. Matejková tvrdí, že preto trval Sulík na prísnejšom zadaní vrátane požadovaných validácií. Správne zadanie napísal rezort zdravotníctva „po 17 dňoch a na piaty pokus“.

„Dôvod, že zadanie muselo napísať ministerstvo zdravotníctva, bol ten, že priamo v uznesení vlády bola takáto podmienka. Len vďaka snahe Richarda Sulíka o presnejšie zadanie na nákup antigénových testov sa teda situácia nezopakovala,“ skonštatovala Matejková.

Rezort pripomenul, že k nákupu testov boli prizvaní aj zástupcovia mimovládnych organizácií Transparency International a Zastavme korupciu. Tí v postupe nenašli žiadne pochybenia. „Nechávam na posúdenie každého, kto a akou mierou je teda zodpovedný za aktuálnu situáciu na Slovensku,“ podotkol Sulík.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko