Na hlavný obsah

Svet je na pokraji katastrofického morálneho zlyhania, varuje šéf Svetovej zdravotníckej organizácie

Ghebreyesus upozornil na problém s vakcínami proti COVID-19.

Svet je na pokraji katastrofického morálneho zlyhania, varuje šéf Svetovej zdravotníckej organizácie
Na fotografii generálny tajomník Svetovej zdravotníckej organizácie Tedros Adhanom Ghebreyesus. Foto: SITA/AP

Svet je na pokraji „katastrofického morálneho zlyhania“ pri prerozdeľovaní vakcín proti COVID-19. Uviedol to v pondelok (18. 1.) generálny tajomník Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus. Krajiny a výrobcov vyzval, aby spravodlivejšie rozdeľovali dávky po celom svete.

Šéf WHO nepovažuje za správne, aby sa mladší zdraví ľudia v bohatých krajinách mohli zaočkovať proti ochoreniu COVID-19 skôr ako ohrozené skupiny v chudobnejších štátoch.

V takmer 50 bohatších krajinách podali už viac ako 39 miliónov dávok vakcín, čo je vo veľkom nepomere s rýchlosťou očkovania v menej rozvinutých krajinách. „V jednej krajine s nízkym príjmom podali len 25 dávok. Nie 25 miliónov, nie 25 000, len 25. Musím byť priamy,“ uviedol Ghebreyesus bez bližších podrobností o spomínanej krajine.

Zároveň pochválil vedecké úspechy, ktoré stoja za uvedením vakcín menej ako rok po vypuknutí pandémie, varoval však pred nerovnosťou, ktorá s vakcináciou súvisí. „Čelíme ozajstnej hrozbe, že aj keď vakcíny niektorým prinášajú nádej, stávajú sa ďalšiu tehlou v múre nerovnosti medzi svetmi tých, čo majú, a tých, čo nemajú,“ skonštatoval.

Skritizoval tiež „bilaterálne dohody“ medzi farmaceutickými spoločnosťami a krajinami, ktoré poškodzujú schopnosť programu COVAX podporovaného WHO. Jeho cieľom je dostať vakcíny do všetkých krajín podľa potreby.

„Väčšina výrobcov uprednostňuje regulačné schválenie v bohatých krajinách, kde sú zisky najvyššie, pred odoslaním dát WHO, aby mohla schváliť vakcíny pre širšie použitie,“ vyjadril sa generálny tajomník WHO.

Takýto prístup podľa neho ponecháva najchudobnejšie a najzraniteľnejšie skupiny na svete v ohrození. „Tieto kroky nakoniec iba predĺžia pandémiu,“ dodal a vyzval krajiny, aby sa vyhli rovnakým chybám, aké boli urobené počas pandémie chrípky H1N1 a HIV.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet