Na hlavný obsah

Toyota sa za uplynulý rok stala najväčším predajcom áut na svete

Pandémia ju zasiahla menej ako konkurenciu.

Toyota sa za uplynulý rok stala najväčším predajcom áut na svete
Na snímke logo japonskej automobilky Toyota v predajni automobilov v Tokiu. Foto: TASR/AP

Japonská automobilka Toyota Motor vlani pri predaji predbehla nemecký koncern Volkswagen (VW). Prvýkrát za päť rokov sa tak stala najväčším predajcom áut na svete. Pokles odbytu v dôsledku pandémie koronavírusu zasiahol totiž silnejšie jej nemeckého rivala.

Toyota vo štvrtok (28. 1.) uviedla, že globálny predaj celej skupiny vrátane dcérskych spoločností Daihatsu Motor a Hino Motor vlani klesol o 11,3 % na 9,528 milióna vozidiel. Odbyt skupiny Volkswagen sa pritom v roku 2020 znížil o 15,2 % na 9,305 milióna áut.

Automobilky na celom svete zasiahli blokády, ktoré zabránili ľuďom v návšteve autosalónov a producentov prinútili obmedziť alebo zastaviť výrobu. Toyota však pandémiu zvládla o niečo lepšie, pretože jej domáci japonský trh a ázijský región boli všeobecne ochorením postihnuté menej ako Európa a USA.

Japonský výrobca hybridných modelov Prius a luxusných vozidiel Lexus spresnil, že jeho predaj v Číne v roku 2020 vzrástol o 10,9 % na takmer 1,8 milióna automobilov, zatiaľ čo v USA, ktoré sú jeho najväčším trhom, klesol o 11,3 % na 2,1 milióna kusov. Predaj v Severnej Amerike sa však od mája postupne zotavuje a od septembra už neklesal, ale buď stagnoval, alebo mierne vzrástol.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika