Na hlavný obsah

Trestné stíhanie za šírenie hoaxov a konšpirácií, polícia vyšetruje stránku Bádateľ

Trestné oznámenie podal minister zdravotníctva.

Trestné stíhanie za šírenie hoaxov a konšpirácií, polícia vyšetruje stránku Bádateľ
Najrýchlejšie sa hoaxy šíria na sociálnych sieťach. Foto: RTVS

Minister zdravotníctva Marej Krajčí (OĽANO) koncom augusta podal trestné oznámenie na neznámeho páchateľa pre informácie publikované na internetovej stránke Bádateľ. Vyšetrovateľ Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Prešove teraz začal v tejto súvislosti trestné stíhanie vo veci prečinu šírenia poplašnej správy.

Príspevky na stránke Bádateľ občanov nabádali na občiansku neposlušnosť, marenie prijatých opatrení na zabránenie šírenia ochorenia COVID-19 či odmietanie očkovania.

„Portál Bádateľ patrí k dlhodobým a pravidelným šíriteľom zdravotníckych hoaxov a konšpiračných teórií, ktoré môžu ohroziť zdravie ľudí,“ uviedol minister zdravotníctva, pričom odkázal aj na články hovoriace nielen o téme nového koronavírusu, ale aj darcovstva orgánov, očkovania proti chrípke či o téme 5G sietí.

Krajčí dodal, že podľa prieskumu o dezinformáciách o zdraví, ktorý realizovalo Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR prostredníctvom svojej behaviorálnej jednotky BEET medzi lekármi a lekárkami, až 35 % lekárov sa vo svojej praxi stretáva s tým, že ich pacienti odmietajú liečbu alebo lekárske pokyny pre dezinformácie, ktorým uverili.

Rezort cielene bojuje proti hoaxom

MZ SR sa v minulom roku viacerými aktivitami zapojilo do boja proti hoaxom. Podľa hovorkyne rezortu zdravotníctva Zuzany Eliášovej monitorovali najrozšírenejšie a najnebezpečnejšie dezinformácie a reagovali na ne. Zároveň rezort komunikoval s predstaviteľmi sociálnej siete, ktorých upozorňoval na nebezpečné témy z pohľadu zdravotníctva.

Mimo rezortného prostredia vytvorilo MZ SR neformálnu sieť so zdravotníckymi influencermi, s ktorými si vzájomne na sociálnych sieťach pomáhajú. Eliášová doplnila, že sa usilujú o téme dezinformácií hovoriť čoraz viac aj v médiách, a to aj prostredníctvom politických lídrov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko