Na hlavný obsah

Trump zrejme opustí Biely dom predčasne, demokrati začali proces impeachmentu

Obviňujú ho z podnecovania násilia.

Trump zrejme opustí Biely dom predčasne, demokrati začali proces impeachmentu
Na snímke exprezident USA Donald Trump. Foto: SITA/AP

Demokrati v americkej Snemovni reprezentantov v pondelok (11. 1.) oficiálne predložili ústavnú žalobu (impeachment) voči prezidentovi Donaldovi Trumpovi a začali tak proces jeho odvolávania.

V dokumente Trumpa obviňujú z „podnecovania povstania“ a tvrdia, že aktívne povzbudzoval k násiliu, ku ktorému došlo počas útoku na Kapitol. Zároveň upozorňujú na klamlivé vyhlásenia odchádzajúceho prezidenta, vrátane tých, že voľby boli „ukradnuté“ a on je právoplatným víťazom minuloročných prezidentských volieb.

Impeachment kongresmani síce oficiálne predstavili, avšak poslanci o ňom v pondelok ešte nehlasovali ani nediskutovali.

Počas krátkeho zasadnutia Snemovne demokrati najprv predstavili legislatívny návrh, ktorý vyzýva viceprezidenta Mikea Penca, aby aktivoval 25. dodatok ústavy. Tento dodatok umožňuje kabinetnej väčšine odobrať prezidentovi právomoci a udeliť ich viceprezidentovi. Republikáni však tento návrh zablokovali, čo znamená, že v utorok (12. 1.) budú o návrhu hlasovať všetci členovia Snemovne.

Po odročení zasadnutia demokrati oficiálne predložili rezolúciu o impeachmente, aby o nej mohli členovia Snemovne hlasovať v priebehu tohto týždňa. Podľa CNN by to mohlo byť už v stredu (13. 1.) alebo vo štvrtok (14. 1.), ak nebude ešte predtým schválený legislatívny návrh o aktivácií 25. dodatku.

Stúpenci republikánskeho prezidenta vtrhli v stredu do budovy Kapitolu vo Washingtone a prerušili tak spoločné zasadnutie oboch komôr Kongresu, na ktorom sa potvrdzovalo víťazstvo Bidena v novembrových voľbách. Vzniknutý chaos a násilie viedli k smrti piatich ľudí. Trump predtým svojich priaznivcov opätovne burcoval nepodloženými obvineniami zo zmanipulovania volieb a nabádal ich, aby pochodovali ku Kapitolu.

Mnohí republikáni, aj keď v súvislosti s násilnosťami Trumpa kritizovali, snahy o impeachment prezidenta odmietajú. Časť z nich by však iniciatívu demokratov podporila, píše agentúra AP.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet