Na hlavný obsah

Turecko je v Európe už polstoročie favoritom v porušovaní ľudských práv

Vyplýva to z verdiktov Európskeho súdu pre ľudské práva.

Turecko je v Európe už polstoročie favoritom v porušovaní ľudských práv
Európsky súdny dvor pre ľudské práva (ESLĽP) v Štrasburgu. Foto: TASR

Turecko počas posledného viac ako polstoročia porušovalo ľudské práva najčastejšie spomedzi európskych krajín, pokiaľ ide o rozsudky Európskeho súdu pre ľudské práva (ESĽP). Informoval o tom v piatok (29. 1.) turecký opozičný server Ahval s odvolaním sa na štatistiku zverejnenú ESĽP.

V prípade Turecka rozhodoval súd v Štrasburgu počas šiestich dekád v 3 742 kauzách, z toho až pri 3 309 prípadoch konštatoval, že došlo k porušeniu ľudských práv. Turecko najčastejšie porušilo právo na spravodlivý proces, druhým najčastejším prehreškom krajiny bolo porušenie práva na osobnú slobodu.

Počas minulého roka porušilo Turecko ľudské práva v 85 z 97 prípadov, o ktorých ESĽP rozhodoval. Najčastejšie šlo o porušenie práva na slobodu vyjadrovania, hneď za ním bolo porušenie práva na slobodný proces. V minuloročnom porovnaní krajín bolo ale Turecko až druhé za Ruskom, tretia bola v počte porušení Ukrajina, nasledovalo ju Rumunsko.

V prípade Slovenska ESĽP rozhodoval celkovo v 386 prípadoch, porušenie konštatoval v 344 prípadoch. Najčastejšie Slovenská republika porušila právo sťažovateľov na rozumnú dĺžku súdneho procesu (210 prípadov).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet