Na hlavný obsah

Účinnosť tesne nad hranicou 50 percent. Čínska vakcína vyvoláva rozpaky

Látku testovali v Brazílii.

Účinnosť tesne nad hranicou 50 percent. Čínska vakcína vyvoláva rozpaky
Zamestnankyňa v ochrannom odeve stojí pri nápise "Bezpečnosť" počas kontroly výroby experimentálnej vakcíny proti novému typu koronavírusu v závode farmaceutickej spoločnosti SinoVac. Foto: TASR/AP

Čínska vakcína proti ochoreniu COVID-19, ktorú vyvinula spoločnosť Sinovac Biotech, dosiahla v záverečných testoch v Brazílii účinnosť iba 50,38 percenta. Vo vyhlásení to uviedla vláda brazílskeho štátu Sao Paulo. Brazília financovala tretiu etapu testov vakcíny, na ktorých sa zúčastnilo 13 000 zdravotníkov z ôsmich brazílskych štátov. Informuje o tom portál cnn.com.

Hoci účinnosť vakcíny prekročila hranicu potrebnú na schválenie regulátorom, je podstatne nižšia ako pôvodne uvádzaných 78 percent. Vysokopostavení predstavitelia brazílskeho ministerstva zdravotníctva pre televíznu stanicu CNN Brasil uviedli, že „účinnosť je na hranici, musíme počkať na hodnotenie brazílskeho zdravotníckeho regulačného úradu“.

Yanzhong Huang, zdravotnícky vedec z americkej Rady pre zahraničné vzťahy, označil účinnosť vakcíny firmy Sinovac na úrovni 50,38 percenta za „sklamanie“. Uviedol však, že vakcína je aj tak „použiteľná“ pri zmiernení tlaku na systém zdravotníctva a redukovaní počtu potenciálnych úmrtí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet