Na hlavný obsah

Únia by mala zaviesť certifikáty pre zaočkovaných, žiadajú Gréci

Títo ľudia by podľa premiéra krajiny mali cestovať v rámci EÚ slobodne.

Únia by mala zaviesť certifikáty pre zaočkovaných, žiadajú Gréci
Na snímke grécky premiér Kyriakos Mitsotakis počas očkovania proti chorobe COVID-19. Foto: TASR/AP

Grécko chce presvedčiť Európsku úniu, aby oživila cestovný ruch zriadením jednotných osvedčení, ktoré by mohli získať ľudia zaočkovaní proti ochoreniu COVID-19. Grécky premiér Kyriakos Mitsotakis v liste predsedníčke Európskej komisie Ursule von der Leyenovej napísal, že jeho cieľom nie je povinná vakcinácia, ale to, aby zaočkovaní ľudia mali v rámci Únie možnosť slobodne cestovať bez ďalších obmedzení. Informovala o tom agentúra Reuters.

Príjmy z turistického sektora tvoria v Grécku pätinu hrubého domáceho produktu a tamojšia vláda preto pre nepredvídateľný vývoj pandémie bojuje za záchranu tohtoročnej turistickej sezóny. Certifikáty o absolvovaní očkovania proti koronavírusu plánuje vydávať vlastným občanom a Atény chcú o výhodnosti takéhoto postupu presvedčiť celú EÚ.

„Nechceme, aby očkovanie bolo povinné alebo bolo podmienkou pre cestovanie, ale zaočkovaní ľudia by mali mať možnosť cestovať úplne slobodne. Je nevyhnutné dôjsť k zhode, ako by osvedčenie o očkovaní malo vyzerať, aby ich akceptovali všetky členské štáty,“ napísal Mitsotakis . „Pre krajiny, ktoré sú závislé od turistiky, je kľúčové, aby sa tento problém podarilo vyriešiť pred letnou sezónou,“ dodal.

Podľa gréckej vlády by možnosť zavedenia očkovacích preukazov mohli preberať šéfovia štátov a vlád krajín bloku už na samite EÚ 21. januára, uviedol denník Kathimerini.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet