Na hlavný obsah

Únia miest požaduje zaradenie učiteľov medzi kritickú infraštruktúru

Vyjadrila sa aj ku skríningovému testovaniu.

Únia miest požaduje zaradenie učiteľov medzi kritickú infraštruktúru
Na snímke prezident Únie miest Slovenska (ÚMS) a primátor Trenčína Richard Rybníček. Foto: TASR

Únia miest Slovenska (ÚMS) v súvislosti s pripravovaným otvorením škôl navrhuje, aby vláda pridala učiteľov, pedagogických i nepedagogických pracovníkov na popredné miesta v kritickej infraštruktúre. RTVS o tom informovala hovorkyňa ÚMS Daniela Piršelová. „Je neprijateľné, aby boli obetaví učitelia, pedagógovia vystavení takému vážnemu riziku nákazy. Ak chceme uvažovať o bezpečnom nástupe detí do škôl, tak medzi prvými by mali byť aj tí, ktorí naše deti vzdelávajú a starajú sa o ne,“ zdôraznila.

Vo štvrtok (28. 1.) rozhodlo konzílium odborníkov o tom, že sa školy od pondelka 1. februára otvárať nebudú. Otázkou otvárania škôl sa vláda a konzílium odborníkov budú zaoberať aj budúci týždeň. Minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO) v piatok (29. 1.) naznačil, že od 8. februára by sa mohli otvárať školy na báze dobrovoľnosti.

Chce včasnú a zrozumiteľnú komunikáciu

ÚMS rešpektuje rozhodnutie vlády smerom k plošnému testovaniu vo viac epidemicky zasiahnutých regiónoch. Rizikové mestá urobia maximum pre to, aby zabezpečili efektívne a bezpečné testovanie. „Posledný celoslovenský skríning opäť preukázal, že testovanie je mimoriadne náročný proces, ako ekonomicky, ľudsky, tak aj organizačne,“ podotkla ÚMS. Tiež apeluje na vládu, aby jej rozhodnutia vychádzali iba z overených a finálnych výsledkov a aby akékoľvek ďalšie rozhodnutia v súvislosti s opatreniami a s testovaním oznamovala včas a zrozumiteľne.

„Sme naďalej v kritických číslach. Podporujeme preto názor konzília odborníkov, ako aj vlády, ktorí sú zdržanliví v uvoľňovaní opatrení. V prvom rade je potrebné ochrániť životy našich obyvateľov pred ďalším šírením nebezpečného vírusu,“ dodal prezident ÚMS Richard Rybníček.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko