Na hlavný obsah

Uplynulo 15 rokov od havárie slovenského vojenského špeciálu

Išlo o najväčšiu leteckú tragédiu v ére samostatného Slovenska.

Uplynulo 15 rokov od havárie slovenského vojenského špeciálu
Na archívnej snímke z 20. januára 2006 trosky havarovaného vojenského lietadla AN-24 pri obci Hejce v Maďarsku, ktoré sa zrútilo 19. januára 2006. Foto: TASR

Od konca júla 2020 si na stránke Ministerstva obrany SR pozrelo zverejnený vyšetrovací spis leteckej tragédie vojenského špeciálu AN-24 celkovo 18 000 ľudí. Šéf rezortu obrany SR Jaroslav Naď (OĽANO) to v reakcii na výročie leteckej tragédie uviedol vo svojom profile na sociálnej sieti.

„19. január sa pre nás stal jazvou, ktorú nezahojí ani čas a asi neexistujú slová, ktoré môžu zmierniť pretrvávajúcu bolesť blízkych z ich straty,“ uviedol Naď.

Pre pandemické opatrenie si v utorok (19. 1.) výročie tragédie na vrchu Borsó, na ktorom je na pamiatku vztýčených 42 dubových stĺpov, pripomenie iba náčelník Generálneho štábu OS SR Daniel Zmeko v úzkom kruhu generálov. Minister obrany a prezidentka a hlavná veliteľka OS SR Zuzana Čaputová si uctili pamiatku obetí v areáli rezortu pri Pamätníku zmierenia.

„Dnes som si toto smutné výročie a pamiatku obetí nešťastia pripomenula spolu s ministrom obrany Jaroslavom Naďom. Správa o nehode svojho času šokovala celé Slovensko a bolela o to viac, že lietadlo s vojakmi sa zrútilo len kúsok od slovenských hraníc a len krátko pred ich návratom z misie domov. Česť ich pamiatke,“ napísala na sociálnej sieti prezidentka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko