Na hlavný obsah

USA odsúdili Rusko za zásah polície proti demonštrantom, Moskva tvrdo reaguje

Američania propagovali falošné správy, oponujú Rusi.

USA odsúdili Rusko za zásah polície proti demonštrantom, Moskva tvrdo reaguje
Na snímke americký minister zahraničných vecí Antony Blinken a demonštrácie v Rusku. Foto: TASR/AP, SITA/AP, koláž: RTVS

Moskva v nedeľu (31. 1.) obvinila USA z „hrubého zasahovania“ do ruských vnútorných záležitostí po tom, ako Washington odsúdil „tvrdý“ zásah ruských orgánov proti demonštrantom, ktorí sa druhý víkend po sebe zhromaždili vo viacerých mestách a žiadali prepustenie kritika Kremľa Alexeja Navaľného. Informovala o tom agentúra AFP.

„USA odsudzujú pretrvávajúce použitie drsných taktík ruských úradov proti pokojným protestujúcim a novinárom,“ napísal na twitteri americký minister zahraničných vecí Antony Blinken. Zároveň opätovne vyzval na prepustenie demonštrantov, ktorých zadržali, hoci len „konali na základe svojich ľudských práv“.

„Hrubé zasahovanie Spojených štátov do vnútorných záležitostí Ruska je rovnako dokázanou skutočnosťou ako propagácia falošných správ a výziev na neoprávnené zhromaždenia online platforiem kontrolovaných Washingtonom,“ zareagoval ruský rezort diplomacie na facebooku.

Rusko v pondelok (25. 1.) protestovalo na veľvyslanectve Spojených štátov za príspevky na sociálnych sieťach, ktoré podľa Moskvy podporovali protikremeľské demonštrácie. Zároveň obvinilo technologických gigantov z USA zo zasahovania do ruských vnútorných záležitostí.

Na protestoch, ktoré sa odohrali vo viacerých mestách vrátane Moskvy, Petrohradu či Vladivostoku, sa v nedeľu zúčastnili tisíce ľudí. Organizácia OVD-Info, monitorujúca zatknutia počas hromadných protestov, eviduje vyše 5 000 zadržaných osôb v niekoľkých desiatkach miest. V Moskve zadržali viac ako 1 500 ľudí vrátane Navaľného manželky Julije. Tá predtým zverejnila na sociálnej sieti záber, ktorý ju zachytáva na ulici. V Petrohrade zadržali v nedeľu 862 ľudí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet