Na hlavný obsah

Útok na Kapitol bol zlomový bod, tvrdí ministerka školstva a odchádza z Trumpovej vlády

Na nepokoje mala podľa nej vplyv prezidentova rétorika.

Útok na Kapitol bol zlomový bod, tvrdí ministerka školstva a odchádza z Trumpovej vlády
Trumpovi prívrženci sa v stredu 6. januára zhromaždili vo Washingotne a desiatky z nich násilne vtrhli do budovy amerického Kongresu. Foto: SITA/AP

Americká ministerka školstva Betsy DeVosová v piatok (8. 1.) oznámila, že podáva demisiu. Ako informoval denník Wall Street Journal, ministerka v liste prezidentovi USA Donaldovi Trumpovi napísala, že zlomovým bodom pre jej rozhodovanie bol stredajší (6. 1.) útok demonštrantov na Kapitol.

Vo štvrtok (7. 1.) oznámila svoj odchod z funkcie ministerky dopravy Elaine Chaová. Jej odstúpenie nadobudne účinnosť od pondelka 11. januára.

Obe političky sú najvyššie postavenými členmi administratívy prezidenta Trumpa, ktorí rezignovali na protest proti nepokojom, ktoré v sídle Kongresu vo Washingtone vyvolali prívrženci odchádzajúceho prezidenta.

V otvorenom liste kritizovala Trumpovu rétoriku

DeVosová v liste Trumpovi vysvetlila, že „takéto (násilné) správanie sa je pre našu krajinu neslýchané. Niet pochybností o tom, aký vplyv na situáciu mala Vaša rétorika. Pre mňa to bol bod zlomu“.

Uviedla, že Trumpova administratíva teraz „mala vyzdvihnúť a osláviť veľa (svojich) úspechov“ vykonaných v mene amerického ľudu. „Namiesto toho je pred nami upratovanie neporiadku spôsobeného násilnými demonštrantmi, ktorí prepadli Kapitol,“ skonštatovala.

Ministerka školstva poznamenala, že „deti sú vnímavé a všetko to (dianie) sledujú a učia sa od nás“, preto „máme morálnu povinnosť uplatňovať svoj zdravý úsudok“ a svojím konaním slúžiť ako príklad. Zdôraznila, že deti sa teraz „od nás musia dozvedieť, že Amerika je väčšia ako to, čo sa stalo včera“ v Kapitole.

DeVosovej list Trumpovi v piatok zverejnili viaceré americké médiá. Ďalšími úradníkmi Trumpovej administratívy, ktorí odstúpili v dôsledku nepokojov vo Washingtone, sú úradujúci predseda Rady ekonomických poradcov Tyler Goodspeed, zástupca poradcu pre národnú bezpečnosť Matt Pottinger a Trumpov osobitný vyslanec v Severnom Írsku Mick Mulvaney, ktorý kedysi pôsobil ako vedúci kancelárie Bieleho domu.

Trumpovej administratíve ostávajú necelé dva týždne

K nepokojom v Kapitole došlo po tom, čo sa Trump prihovoril veľkému zhromaždeniu ľudí vo Washingtone a opakoval obvinenia, že novembrové voľby prehral v dôsledku volebných podvodov, tvrdenia ale nikdy nepodložil dôkazmi. Dav vtrhol do budovy Kongresu v čase, keď zákonodarcovia pracovali na potvrdení hlasov Zboru voliteľov odovzdaných vo voľbách a mali spečatiť víťazstvo Joea Bidena.

Mulvaney pre agentúru AFP uviedol, že v stredu neskoro večer zatelefonoval ministrovi zahraničných vecí Mikeovi Pompeovi a oznámil mu, že odstupuje. Ako vedúci kancelárie Bieleho domu pracoval od januára 2019 do marca 2020. „Tí, čo sa rozhodli zostať, a s niektorými som sa rozprával, to robia preto, lebo majú obavy, že prezident môže namiesto nich dosadiť niekoho horšieho,“ dodal Mulvaney.

Donald Trump bude v úrade prezidenta USA do inaugurácie víťaza prezidentských volieb, demokrata Joea Bidena, ktorá sa uskutoční 20. januára.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet