Na hlavný obsah

V boji proti pandémii potrebujeme jasný plán, vyzývajú vládu zamestnávatelia

Opatrenia sú podľa nich chaotické.

V boji proti pandémii potrebujeme jasný plán, vyzývajú vládu zamestnávatelia
Na ilustračnej snímke zamestnankyňa pracuje v baterkárni, najnovšej časti výrobného závodu automobilky Groupe PSA Slovakia v Trnave. Foto: TASR/AP

Zamestnávateľské zväzy sa obrátili na vládu s požiadavkou, aby do boja s koronakrízou vniesla koncepčnosť a strategický prístup. „Nepredvídateľnosť prijímaných opatrení, absencia odbornej diskusie či akejkoľvek jasnej a čitateľnej stratégie ešte viac umocňujú beztak negatívne dosahy pandémie na podnikateľské prostredie i spoločnosť ako celok,“ uviedli zamestnávatelia v spoločnom vyhlásení, ktoré zverejnili vo štvrtok (21. 1.).

Kroky vlády aj hlavného hygienika Jána Mikasa sú nepredvídateľné a často sa na poslednú chvíľu menia, upozorňujú zamestnávatelia. „Mnohé opatrenia sú prijímané chaoticky a často oznamované či menené na poslednú chvíľu. Firmám to spôsobuje nemalé problémy a sťažuje akékoľvek i krátkodobé plánovanie,“ dodávajú.

Zamestnávateľom chýba pri prijímaní opatrení aj zapojenie širšej škály odborníkov, ktorými nie sú len epidemiológovia či medici, ale aj matematici, sociológovia či ekonómovia. Opatrenia sú tak následne nerealizovateľné, tvrdia zamestnávatelia. Ako príklad uvádzajú úvahy o zavretí všetkých podnikov pri sprísňovaní lockdownu, či minuloročné avizované testovanie vo firmách nad 500 ľudí.

V aktuálnej situácii by zamestnávateľom pomohol strategický plán, najmä v súvislosti s očkovaním proti ochoreniu COVID-19. „Už niekoľko mesiacov je zo strany európskych inštitúcií, odborníkov i samotných politikov komunikované, že riešením pre návrat k normálnemu životu je vakcinácia,“ konštatujú a vládu kritizujú za to, že namiesto časového plánu očkovania sa firmy aj verejnosť dočkali iba aktuálneho celoplošného skríningu.

Ako osobitný problém vnímajú aktuálnu situáciu v školstve a ďalšie predlžovanie dištančného vzdelávania. To nepovažujú za dostatočnú náhradu za prezenčné štúdium, najmä pokiaľ ide o absolvovanie praxe a odborného výcviku. „Prezentovaný COVID automat je v oblasti školstva málo ambiciózny a nezohľadňuje kritickú situáciu v oblasti vzdelávania a kvality života detí a mládeže.“ Vítajú preto aktivitu verejnej ochrankyne práv Márie Patakyovej a stotožňujú sa s jej názorom, že obmedzenie ústavného práva na vzdelanie neprechádza v čase pandémie testom proporcionality a primeranosti.

K vyhláseniu sa pripojili zamestnávatelia združení v Asociácii priemyselných zväzov (APZ), Asociácii zamestnávateľských zväzov a združení SR (AZZZ SR) a Republikovej únii zamestnávateľov (RÚZ).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika