Na hlavný obsah

V bratislavskej nocľahárni otvorili covidovú zónu, plní sa aj karanténne mestečko

Počet infikovaných ľudí bez domova v Bratislave stúpa.

V bratislavskej nocľahárni otvorili covidovú zónu, plní sa aj karanténne mestečko
Na snímke stará časť v nocľahárni sv. Vincenta de Paula na Ivánskej ceste v Bratislave 3. decembra 2019. Foto: TASR

V bratislavskej nocľahárni neziskovej organizácie Depaul Slovensko v utorok (19. 1.) otvorili červenú covidovú časť. Aktuálne sa v nej nachádza 20 ľudí bez domova pozitívne testovaných na ochorenie COVID-19. Organizácia verejnosť prosí o pomoc, hľadá dobrovoľníkov a pre nakazených ľudí bez domova prijme pyžamo či tepláky.

„Po včerajšom testovaní sme boli nútení otvoriť červenú (covidovú) časť nocľahárne,“ informovala v utorok organizácia na sociálnej sieti. Riaditeľ Depaul Slovensko Jozef Kákoš zároveň uviedol, že pozitívne testovaných bolo aj päť jeho kolegov z nocľahárne. „Ak máme celú túto situáciu zvládnuť, budeme potrebovať pomoc z vonku,“ dodal.

Druhá časť nocľahárne je v takzvanej zelenej zóne a funguje bežne ako počas celého roka. Pracovníci Depaul pripravujú priestor, dezinfikujú izby, spoločné priestory a pomáhajú s prípravou služby na večer. „Momentálne tak ideme na dvojité obrátky. Služby u nás ťahajú aj kolegovia z terénu, ošetrovne i iných projektov. Je to pre nás však stále ťažšie udržať,“ upozornila organizácia s tým, že momentálne hľadá dobrovoľníkov na vypomáhanie počas večerných služieb do zelenej zóny v čase medzi 18.30 až 22.00 h.

Infikovaných je v Bratislave stále viac ľudí bez domova

Organizácia Depaul Slovensko, ktorá sa v Bratislave venuje pomoci ľuďom bez domova, zaznamenala od prvého januárového testovania klientov nocľahárne nárast pozitívnych prípadov. Minulý týždeň evidovali 40 ľudí bez domova s potvrdeným ochorením COVID-19, ktorých umiestnili do karanténneho mestečka na Hradskej ulici.

V tomto karanténnom mestečku zriadenom hlavným mestom je aktuálne umiestnených 65 ľudí bez domova pozitívne testovaných na ochorenie COVID-19, informovala v stredu (20. 1.) hovorkyňa Bratislavy Katarína Rajčanová. Hoci bratislavský magistrát kapacitu karanténneho zariadenia od pondelka (18. 1.) zväčšoval, po prijatí ďalších klientov je v mestečku voľných len niekoľko posledných miest.

„Naďalej trvá zvýšený nápor pozitívne testovaných ľudí bez domova, mesto sa zaoberá možnosťami ako opätovne rozšíriť kapacitu zariadenia v rámci svojich limitov, v tejto situácii však nevyhnutne rátame aj s pomocou štátu,“ uviedla Rajčanová. V rámci rozšírenia kapacity sa mestu podarilo doplniť aj personál, ktorý sa o ľudí bez domova v mestečku stará. Samospráva deklaruje, že v prípade zhoršenia stavu niektorého z klientov bude zariadený prevoz do nemocnice, kde dostane náležitú lekársku starostlivosť.

Ľudí bez domova preventívne v uplynulých dňoch okrem nocľahárne Depaul testovali na COVID-19 aj v organizácii Vagus, a to v dennom centre Domec. „Očakávali sme a pripravovali sa na to, že skôr či neskôr sa vyskytnú pozitívne prípady aj medzi ľuďmi bez domova, a teda sme vedeli promptne reagovať. Vzhľadom k veku, zdravotnému stavu a sťaženej dostupnosti zdravotnej starostlivosti považujeme za veľmi dôležité, aby ľudia bez domova boli čo najskôr zaradení do očkovacieho plánu a bolo im umožnené nechať sa zaočkovať v zariadeniach sociálnych služieb,“ vyhlásil na sociálnej sieti Vagus. Organizácia zápasí s nedostatkom zdravotníkov v Domci. Dobrovoľníkov a zdravotníkov privíta podľa združenia aj karanténne zariadenie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko