Na hlavný obsah

V Európe je príliš skoro na uvoľňovanie opatrení, upozorňuje WHO

Miera prenosu infekcie na kontinente je stále vysoká.

V Európe je príliš skoro na uvoľňovanie opatrení, upozorňuje WHO
Na snímke zdravotníčky, ktoré sa starajú o pacienta s ochorením COVID-19. Foto: SITA/AP

Európska pobočka Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) vo štvrtok (28. 1.) oznámila, že je príliš skoro na uvoľňovanie obmedzení proti šíreniu koronavírusu v Európe, napriek poklesu nových prípadov nákazy vo väčšine krajín.

„Tridsať krajín zaznamenáva značný pokles v 14-dňovej kumulatívnej incidencii… Miera prenosu koronavírusu je po celej Európe ešte stále veľmi vysoká, má nepriaznivý vplyv na zdravotné systémy v krajinách a preťažuje zdravotné služby. Preto je príliš skoro na uvoľňovanie,“ povedal na online tlačovej konferencii regionálny riaditeľ WHO pre Európu Hans Kluge.

Poukázal na to, že svet aktuálne stojí pred takzvaným „pandemickým paradoxom“. Na jednej strane je aktuálne k dispozícii vakcína, ktorá predstavuje novú nádej, zároveň sa v krajinách šíria rôzne nové mutácie, ktoré vzbudzujú neistotu a obavy. Dodal, že už 35 krajín Európy začalo s očkovaním.

Rozloženie nových prípadov nákazy koronavírusom v Európe počas druhého a tretieho týždňa roku 2021. zdroj: Európske centrum pre prevenciu a kontrolu chorôb

Kluge vyjadril sústrasť všetkým rodinám, ktoré počas pandémie prišli o svojich blízkych. „Viac ako 450 000 Európanov pripravil vírus o život. Nikto nebol uchránení od dôsledkov pandémie,“ dodal.

Upozornil tiež, že pandémie môže opakovane udrieť na miestach, ktoré už raz postihla. Krajiny by preto mali byť obozretné, očkovať zraniteľné skupiny a akceptovať potrebu ďalších reštrikcií v dôsledku šíriacich sa mutácií.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet