Na hlavný obsah

V Indii protestovali desaťtisíce roľníkov, do Naí Dillí prišli na traktoroch a koňoch

Farmárom sa nepáčia poľnohospodárske reformy.

V Indii protestovali desaťtisíce roľníkov, do Naí Dillí prišli na traktoroch a koňoch
Farmári sa rozhodli pre protestný pochod hlavným mestom počas dôležitého štátneho sviatku - Dňa republiky. Foto: SITA/AP

Desaťtisíce roľníkov protestovali v utorok (26. 1.) v indickom hlavnom meste Naí Dillí proti poľnohospodárskym reformám. Do Naí Dillí prišli počas štátneho sviatku Dňa republiky na koňoch a traktoroch. Niektorí z nich prerazili policajné barikády a narušili tak celoštátne oslavy.

Polícia pred začiatkom protestov zablokovala väčšinu vstupných ciest do mesta. Neskôr však musela voči roľníkom použiť slzotvorný plyn a obušky.

India v utorok oslavuje významný sviatok – Deň republiky. Úrady roľníkom zhromaždenie s traktormi povolili pod podmienkou, že počkajú na ukončenie prehliadky.

Niektorým protestujúcim sa podarilo dostať na miesto vzdialené tri kilometre od prehliadky, na ktorej sa zúčastnil aj indický premiér Nárendra Módí a ďalší členovia vlády. Premiéra previezli do jeho rezidencie predtým, ako sa dostal do kontaktu s farmármi.

Farmári protestovali pred Červenou pevnosťou v indickom hlavnom meste. Foto: SITA/AP
Foto: SITA/AP

Tisíce roľníkov od novembra táboria na predmestiach Naí Dillí a vyjadrujú nespokojnosť s novými zákonmi.

Zástupcovia odborov tvrdia, že zákony súkromným konzorciám umožnia dostať pod svoju kontrolu odvetvie poľnohospodárstva.

Reformy podporia príjmy vo vidieckych oblastiach, argumentuje vláda a tvrdí, že farmárov ovplyvnili opozičné politické strany. Patovú situáciu nevyriešili ani rozhovory medzi zväzmi poľnohospodárov a vládou.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet