Na hlavný obsah

V lietadlách aj v taxíkoch. Američania budú musieť povinne nosiť rúška vo verejnej doprave

Výnimiek je minimum.

V lietadlách aj v taxíkoch. Američania budú musieť povinne nosiť rúška vo verejnej doprave
Pasažieri s ochrannými rúškami. Foto: TASR/AP

Americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) nariadilo od budúceho týždňa povinné nosenie rúšok vo verejnej doprave v Spojených štátoch. Informovali o tom v sobotu (30. 1.) agentúra Reuters a televízie NBC News a CNN.

Nariadenie vydané v piatok (29. 1.) večer miestneho času prišlo po tom, ako prezident Joe Biden 21. januára, deň po svojej inaugurácii, podpísal výnos požadujúci „okamžité kroky“ zamerané na nosenie rúšok vo „všetkých formách verejnej dopravy“. Rozhodnutie vstúpi do platnosti od pondelkovej polnoci. Týka sa všetkej verejnej komerčnej dopravy – lietadiel, vlakov, metra, lodí, autobusov či taxíkov – počas ciest v rámci USA či do a zo zahraničia.

Nariadenie sa nevzťahuje na deti, ktoré majú dva roky a menej, komerčnej nákladnej dopravy a vojenskej dopravy. Cestujúci nemusia mať rúška počas krátkej konzumácie jedla alebo pri pití. CDC dodalo, že by mohlo toto nariadenie vymáhať pokutami, zatiaľ sa však bude spoliehať na jeho „všeobecné dobrovoľné dodržiavanie“.

Biden v prvých dňoch v úrade tiež rozhodol o povinnom nosení rúšok a sociálnom odstupe vo všetkých federálnych objektoch. Hoci ho nenariadil vo všetkých verejných priestoroch, vyzval na nosenie rúšok „po celej Amerike“, a to počas najbližších 100 dní.

USA sú pandémiou najviac zasiahnutou krajinou na svete. Dosiaľ zaznamenali viac ako 26,5 milióna potvrdených prípadov nákazy a vyše 447 000 úmrtí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet