Na hlavný obsah

V Neapole našli kópiu da Vinciho obrazu. Múzeum ani netušilo, že mu chýba

Originál maľby bol najdrahším predaným obrazom na svete.

V Neapole našli kópiu da Vinciho obrazu. Múzeum ani netušilo, že mu chýba
Originál obrazu od da Vinciho Salvator Mundi počas aukcie v aukčnom dome Christie’s . Foto: SITA/AP

Talianska polícia objavila v byte v Neapole 500-ročnú kópiu obrazu Salvator Mundi (Spasiteľ sveta) od Leonarda da Vinciho. Následne ju vrátila tamojšiemu múzeu, ktoré je pre pandémiu dlhodobo zatvorené a preto ani netušilo, že došlo k odcudzeniu diela. Informovala o tom v utorok (19. 1.) agentúra AFP.

Kópia da Vinciho obrazu sa podľa polície našla v skrini v spálni bytu, ktorého 36-ročného majiteľa zatkli v pondelok (18. 1.) neskoro večer pre podozrenie z držby kradnutého tovaru.

Obraz zachytáva Ježiša Krista držiaceho v ľavej ruke krištáľovú guľu, zatiaľ čo jeho pravica je vztýčená v geste požehnania. Nájdená kópia patrí do zbierky múzea v rímskokatolíckom kostole San Domenico Maggiore v centre Neapola. Ide o kópiu slávneho obrazu Leonarda da Vinciho, ktorého originál sa v roku 2017 vydražil v aukčnom dome Christie’s za 450 miliónov dolárov (371 miliónov eur), čím sa stal vôbec najdrahším predaným obrazom na svete.

Kópia slávnej olejomaľby, ktorá bola vystavená v neapolskom múzeu, pochádza zrejme zo začiatku 15. storočia a za jej autora je považovaný Giacomo Alibrandi. Múzeum si jej zmiznutie nevšimlo, keďže pre pandémiu je zatvorené už celé mesiace.

Neapolský prokurátor Giovanni Melillo uviedol, že obraz sa našiel v sobotu (16. 1.). Dodal, že polícii zmiznutie artefaktu nik nenahlásil. O zmiznutí olejomaľby nik netušil, nakoľko bola pôvodne uskladnená v miestnosti, ktorá je už tri mesiace zatvorená.

Polícia teraz vyšetruje ako k odcudzeniu došlo, keďže na mieste, z ktorého bola maľba ukradnutá neboli nijaké stopy po vlámaní. „Ktokoľvek ten obraz vzal, chcel ho. Je pritom pravdepodobné, že šlo o krádež na objednávku nejakej organizácie obchodujúcej s umením na medzinárodnej úrovni,“ dodal Melillo.

Originál obrazu Salvator Mundi sa na verejnosti neobjavil od svojho predaja v roku 2017 a viacerí experti dokonca pochybujú o jeho pravosti, dodáva AFP.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet