Na hlavný obsah

V Portugalsku bude eutanázia legálna, avšak iba pre domácich

Podmienkou je aj duševná spôsobilosť.

V Portugalsku bude eutanázia legálna, avšak iba pre domácich
Portugalský parlament. Foto: TASR/AP

Portugalský parlament v piatok (29. 1.) schválil zákon legalizujúci eutanáziu. Informovala o tom agentúra Reuters. Portugalsko sa tak stalo siedmou krajinou na svete, ktorá poskytuje trpiacim smrteľne chorým ľuďom možnosť ukončiť život za odbornej asistencie lekára.

Schválený zákon umožňuje, aby osoby staršie ako 18 rokov požiadali o pomoc pri ukončení života, ak sú smrteľne choré a trpia „trvajúcou a neznesiteľnou“ bolesťou. Podmienkou je, že týchto ľudí nesmú považovať za duševne nespôsobilých k takémuto rozhodnutiu.

Uvedená možnosť asistovaného úmrtia sa vzťahuje iba na občanov krajiny a na osoby s legálnym pobytom v nej. Cieľom tohto ustanovenia je zabrániť ľuďom, aby prichádzali do Portugalska so zámerom ukončiť život týmto spôsobom.

Aby vstúpil zákon povoľujúci eutanáziu do platnosti, musí ho ešte podpísať konzervatívny prezident Marcelo Rebelo de Sousa. Hlava štátu už dopredu sľúbila, že rozhodnutie zákonodarného zboru bude v tejto veci rešpektovať.

Portugalský parlament už o legalizácii eutanázie hlasoval v máji 2018. Vtedy však poslanci odmietli predložené legislatívne návrhy. V Európe je eutanázia legálna len v Belgicku, Luxembursku a Holandsku. Niektoré krajiny sveta, napríklad Švajčiarsko, umožňujú asistovanú samovraždu, teda samovraždu vykonanú za pomoci inej osoby. Na Slovensku nie je legálna ani jedna z týchto možností.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet