Na hlavný obsah

V Rimavskej Sobote by malo vzniknúť 500 pracovných miest

Priniesť ich má nový priemyselný park.

V Rimavskej Sobote by malo vzniknúť 500 pracovných miest
Na snímke priemyselný park spoločnosti Jaguar Land Rover v Nitre. Foto: TASR

Rezort hospodárstva koncom minulého roka predložil do medzirezortného pripomienkového konania materiál o vybudovaní nového priemyselného parku v Rimavskej Sobote. Park s rozlohou približne 65 hektárov by mal priniesť minimálne 500 nových pracovných pozícií.

Ako ďalej informuje Ministerstvo hospodárstva SR, na jeho výstavbu bude vyčlenených 11,85 milióna eur. Rimavská Sobota je pritom okres s najvyššou mierou nezamestnanosti v rámci celého Slovenska, ktorá sa pohybuje približne na úrovni 20 percent.

Výstavba parku by tomuto regiónu mala výrazne pomôcť v rámci hospodárskeho a sociálneho rozvoja, pretože okrem stoviek priamych môžu vzniknúť aj tisícky nepriamych nových pracovných miest. „Verím, že bude dostavaný do roku 2023 a následne ho budeme vedieť ponúknuť k dispozícii investorom,“ doplnil minister hospodárstva Richard Sulík (SaS).

Na východe hľadajú vhodnú lokalitu

Ďalší strategický priemyselný park, ktorý plánuje vybudovať štát, bude umiestnený na východnom Slovensku. Ako informuje rezort hospodárstva, hľadanie vhodnej lokality má na starosti spoločnosť MH Invest II.

„Rozhodne nechceme dopustiť, aby nám veľké investície prekĺzli pomedzi prsty, tak ako to bolo v prípade BMW. Preto máme ambíciu vybudovať strategický park na východe. Verím, že čoskoro budeme môcť predstaviť verejnosti lokalitu, v ktorej by mal vyrásť,“ uviedol minister Sulík.

Myslí si, že absencia pripravených priemyselných plôch predstavuje pre Slovensko zásadnú konkurenčnú nevýhodu v porovnaní s krajinami strednej a východnej Európy, s ktorými pri získavaní strategických investícií najčastejšie súperíme.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika