Na hlavný obsah

Vakcína proti koronavírusu je halal, Indonézia pripravuje spustenie očkovania

Očkovaciu látku odobrila najvyššia islamská rada.

Vakcína proti koronavírusu je halal, Indonézia pripravuje spustenie očkovania
Na snímke zamestnanec kontroluje ampulky s vakcínou proti koronavírusu v závode farmaceutickej firmy SinoVac v Pekingu. Foto: TASR/AP

Najvyššia islamská rada v Indonézii v piatok (8. 1.) schválila použitie vakcíny proti koronavírusu od čínskej spoločnosti Sinovac. Súhlas rady umožní distribúciu vakcíny v najľudnatejšej moslimskej krajine.

Rada oznámila, že vakcína proti ochoreniu COVID-19 je halal, teda vhodná na použitie pre moslimov. Vydaniu príslušného náboženského ediktu, fatvy, však podľa rady musí predchádzať odobrenie vakcíny indonézskym úradom pre potraviny a liečivá. 

Liekový regulátor uviedol, že pred povolením vakcíny bude vychádzať z údajov klinického testovania v Brazílii a Turecku, ako aj z vlastných skúšok. Indonézia prešla vlastnými neskoršími fázami klinického testovanie vakcín, avšak v menšom rozsahu ako Brazília. Očakáva sa, že výskumný tím klinických štúdií oznámi výsledky regulátorovi a štátnej farmaceutickej firme Bio Farma už čoskoro.  

Po očakávanom podmienečnom schválení bude medzi prvými zaočkovanými na budúci týždeň prezident Joko Widodo spolu s niektorými ministrami a vyššími úradníkmi, zdravotníkmi a pracovníkmi kritickej infraštruktúry.

Indonézia podpísala dohodu so spoločnosťou Sinovac na dodávku niekoľkých miliónov dávok vakcíny, ktorá vyžaduje podanie v dvoch osobitných dávkach. Asi tri milióny dávok už do Indonézie dorazili. Dohody o dodávkach vakcín podpísala krajina aj s inými výrobcami vrátane spoločností Novavax a AstraZeneca, tie však do krajiny zatiaľ nepriviezli.   

Indonézia v piatok zaznamenala najvyšší denný prírastok nakazených – 10 617. Celkovo tak počet infikovaných dosiahol 808 340. V priebehu 24 hodín zomrelo 233 ľudí, celkový počet obetí dosiahol 23 753.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet