Na hlavný obsah

Vakcínou od firmy AstraZeneca v EÚ možno zaočkujú iba ľudí do 64 rokov

Odporúčajú to Nemci.

Vakcínou od firmy AstraZeneca v EÚ možno zaočkujú iba ľudí do 64 rokov
Zdravotný pracovník extrahuje injekčnou striekačkou dávku vakcíny proti ochoreniu COVID-19 od britsko-švédskej firmy AstraZeneca. Foto: TASR/AP

Nemecká očkovacia komisia vo štvrtok (28. 1.) odporučila, aby sa vakcína proti covidu-19 od farmaceutickej firmy AstraZeneca podávala len osobám medzi 18 a 64 rokmi. Nie je podľa nej totiž k dispozícii dostatok dát o účinnosti u ľudí nad 65 rokov – nemecké médiá totiž v pondelok (25. 1.) informovali, že je v tejto vekovej skupine efektívna len na 8 %. AstraZeneca to označila za „absolútne nepravdivé“.

„V tejto fáze by preto mala byť vakcína AstraZeneca, na rozdiel od vakcín na báze mRNA, podávaná len ľuďom medzi 18 a 64 rokmi,“ uviedla očkovacia komisia Inštitútu Roberta Kocha (RKI).

Očkovacia látka firmy AstraZeneca zatiaľ nie je schválená pre núdzové použitie v Európskej únii (EÚ). Európska agentúra pre lieky (EMA) by mohla jej schválenie odporučiť v piatok (29. 1.). Európska komisia by mohla vydať súhlas s podmienečnou registráciou na trhu EÚ v ten istý deň.

AstraZeneca upozornila, že v Británii je jej vakcína už podmienečne schválená, a to aj pre skupinu ľudí nad 65 rokov. Odkázala tiež na štúdiu zverejnenú v decembri v medicínskom časopise The Lancet, podľa ktorej vyvoláva vakcína silnú imunitnú reakciu aj u starších ľudí. Periodikum jej pripisuje všeobecnú účinnosť 70,4 %. Vedci v článku však uvádzajú aj to, že bude potrebný ďalší výskum na to, aby sa preukázala účinnosť v skupine starších ľudí. Ich podiel na účastníkoch klinických testov bol totiž relatívne nízky.

V Únii sa proti covidu-19 môže zatiaľ očkovať len vakcínami americko-nemeckého konzorcia Pfizer / BioNTech a americkej firmy Moderna. Oba tieto prípravky sú na báze mRNA. Tento typ vakcíny sa od klasických líši tým, že neobsahuje mŕtveho či oslabeného pôvodcu choroby, ale genetickú informáciu vírusu. Táto metóda je prirovnávaná k návodu, podľa ktorého si telo dokáže vytvoriť vlastné protilátky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet