Na hlavný obsah

Valášek: Vakcíny sú. Kým my poslušne čakáme, iní nakupujú

To, že vakcín je málo, považuje len za čiastočnú pravdu.

Valášek: Vakcíny sú. Kým my poslušne čakáme, iní nakupujú
Poslanec a predseda Výboru NR SR pre európske záležitosti Tomáš Valášek (Za ľudí). Foto: TASR/AP

S vakcínami sa medzi členskými krajinami Európskej únie (EÚ) obchoduje po miliónoch. Na sociálnej sieti to uviedol poslanec a predseda Výboru NR SR pre európske záležitosti Tomáš Valášek (Za ľudí).

Odvoláva sa pritom na portál Politico, podľa ktorého si Bulharsko, Portugalsko, Grécko a Poľsko kúpili menej vakcín, ako si rezervovali. Nemecko, Francúzsko a Dánsko ich rýchlo vykúpili. Išlo o vakcíny od firmy Moderna, ktoré sú už certifikované a používané aj na Slovensku. Valášek nepovažuje za pravdivé tvrdenia vlády, že plošné testovanie potrebujeme preto, lebo „testy sa dajú kúpiť, ale vakcíny nie“.

Dôvodom, prečo sa s vakcínami obchoduje, je podľa neho cena. Vakcíny od konzorcia Pfizer-BioNTech alebo firmy Moderna stoja 12 či 15 eur, vakcína AstraZeneca, ktorá je stále v štádiu schvaľovania, stojí dve eurá. Viaceré krajiny podľa neho čakajú, kým príde na trh aj lacnejšia vakcína.

Valášek poukazuje na argumenty ministra zdravotníctva, ktorý sa vyjadril, že vakcín je málo a prichádzajú pomaly. „To je pravda, ale iba čiastočne. Kým my poslušne čakáme, iní zjavne nakupujú. Nakupujú overené vakcíny, nakupujú ich po miliónoch a nakupujú ich legálne, nie mimo spoločných dohôd v rámci EÚ, ale na trhu s vakcínami, ktorý Európska únia pre tento účel zriadila. A čo my?“ pýta sa poslanec.

Valášek na budúci týždeň zvoláva zasadnutie Výboru pre európske záležitosti. Zodpovedných sa plánuje spýtať, či nakúpilo Slovensko po vzore Nemecka a Dánska tie vakcíny, ktoré iné členské krajiny EÚ nevyužili a dali na trh, alebo či naopak nie sme jednou z tých krajín, ktoré svoj podiel nevyužívajú a predávajú.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko