Na hlavný obsah

Britský variant koronavírusu sa rozšíril už do 50 krajín sveta

Čím viac sa vírus šíri, tým viac mutuje.

Britský variant koronavírusu sa rozšíril už do 50 krajín sveta
Muž a žena s ochranným rúškom sa prichádzajú zaočkovať vakcínou proti ochoreniu COVID-19 do vakcinačného centra v Jeruzaleme. Foto: TASR/AP

Variant koronavírusu SARS-CoV-2, na ktorý ako prvá v decembri upozornila Británia a ktorý identifikovali aj na Slovensku, sa rozšíril už do 50 krajín a teritórií. Uviedla to Svetová zdravotnícka organizácia (WHO). Podobný variant z Juhoafrickej republiky (JAR) zaznamenali zatiaľ v 20 krajinách. Informovala o tom v stredu (13. 1.) agentúra AFP.

Britský variant vírusu prvýkrát hlásili v Spojenom kráľovstve vlani 14. decembra. Šírenie je v súvislosti s vekom osôb a pohlavím podobné ako u iných variantov. Tento variant je však nákazlivejší a rýchlejšie sa šíri.

WHO takisto uviedla, že tretí variant koronavírusu, objavený v Japonsku, môže ovplyvniť odozvu imunitného systému a vyžaduje si ďalšie preskúmanie.

Japonsko o tomto variante informovalo 9. januára po tom, ako ho potvrdili u štyroch osôb, ktoré prišli do krajiny z Brazílie.

Výskumníci v Brazília podľa WHO hlásili ďalší podobný variant, ktorý sa pravdepodobne vytvoril nezávisle od variantu objaveného v Japonsku.

„Čím viac sa koronavírus SARS-CoV-2 šíri, tým má viac príležitostí na zmeny. Vysoká miera šírenia znamená, že môžeme očakávať výskyt ďalších variantov,“ uviedla WHO.

Svetová zdravotnícka organizácia v utorok (12. 1.) zorganizovala prostredníctvom videokonferencie stretnutie, na ktorom sa zúčastnilo 1750 vedcov zo 124 krajín. Mali za úlohu diskutovať o medzerách v oblasti vedomostí a o prioritách v oblasti výskumu v súvislosti s novými variantmi.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet