Na hlavný obsah

Vedci spochybňujú efektívnosť vakcíny spoločnosti AstraZeneca

Jej bezpečnosť je podľa nich v poriadku.

Vedci spochybňujú efektívnosť vakcíny spoločnosti AstraZeneca
Sídlo britsko-švédskej farmaceutickej firmy AstraZeneca v britskom meste Cambridge. Foto: TASR/AP

Austrálski a Novozélandskí vedci odporučili vláde, aby zastavila plánované použitie vakcíny od firmy AstraZeneca v boji proti pandémii koronavírusu, informuje The Sunday Morning Herald. Bezpečnosť problémom nie je. Varujú pred jej slabou účinnosťou, ktorá po zaočkovaní nemusí zvládnuť zabezpečiť kolektívnu imunitu.

Prezident Austrálskej a Novozélandskej spoločnosti pre imunológiu Stephen Turner uviedol, že na základe doterajších poznatkov by vakcína AstraZenecy nemala byť hromadne nasadená.

Tretia fáza klinických testov ukázala len 62-percentnú účinnosť v prevencii proti ochoreniu COVID-19. Na porovnanie, výsledky testov očkovacích látok firiem Pfizer/BioNTech a Moderny predpokladajú až 95-percentnú efektívnosť.

„Vzhľadom na to, že máme fantastické vakcíny proti koronavírusu, myslím si, že by bolo rozumné nespoliehať sa na to, že vakcína AstraZenecy dostane pod kontrolu vírus v Austrálii. Môže sa však použiť ako nástroj na potlačenie účinku covidu dovtedy, kým bude možné vakcíny nasadiť,“ povedal Turner.

Austrálska virologická spoločnosť ešte v utorok (12. 1.) počas dňa potvrdila zaradenie vakcíny do očkovacieho plánu v Austrálii. Večer svoje rozhodnutie náhle zmenila.

„Jedným z dôvodov je, že nechceme podkopávať dôveru vo vakcínu a nemáme o nej kompletný obraz. Musíme nasadiť najúčinnejšiu vakcínu, aby sme mali kolektívnu imunitu,“ odôvodnila obrat v rozhodnutí prezidentka Austrálskej virologickej spoločnosti Gilda Tachedjian.

S vakcínou, ktorú vyvíja britsko-švédska firma AstraZeneca v spolupráci s Oxsfordskou univerzitou, sa ráta aj v Európskej únii. Jej žiadosť o použitie v členských krajinách má v súčasnosti na stole Európska lieková agentúra. Minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO) podľa informácii Denníka N uviedol, že jej schválenie je ohrozené.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet