Na hlavný obsah

Veľká Británia schválila už tretiu vakcínu

Prípravok od Moderny nemusí byť skladovaný pri extrémne nízkych teplotách.

Veľká Británia schválila už tretiu vakcínu
Ampulka vakcíny od spoločnosti Moderna. Foto: TASR/AP

Britská lieková agentúra MHRA v piatok (8. 1.) schválila vakcínu proti ochoreniu COVID-19 od americkej firmy Moderna. Ide o tretiu očkovaciu látku proti, ktorej použitie v krajine povolila MHRA. Británia má objednaných 17 miliónov dávok tejto vakcíny, informovala agentúra DPA.

Začiatkom decembra schválila MHRA ako prvá na svete americko-nemeckú vakcínu spoločnosťou Pfizer a BioNTech. Pred koncom roka potom medzi schválené preparáty proti koronavírusu pribudla v Británii vakcína, ktorú vyvinula Oxfordská univerzita s farmaceutickou spoločnosťou AstraZeneca.

V Spojených štátoch dostala vakcína od Moderny povolenie na používanie už pred Vianocami, v Európskej únii sa smie používať od stredy (6. 1.).

Látka má oproti prípravku od Pfizeru a BioNTechu výhodu v tom, že nemusí byť skladovaná pri extrémne nízkych teplotách, a preto bude jednoduchšie ju distribuovať až k samotným pacientom. Aj táto vakcína by sa pre maximálnu ochranu mala podávať v dvoch dávkach, pričom druhé očkovanie sa má vykonávať štyri týždne po prvom. Rovnako ako u vakcíny Pfizer / BioNTech je podľa výrobcu účinnosť očkovacej látky okolo 95 %.

Podľa oficiálnych údajov bolo doteraz v Británii, ktorá má 67 miliónov obyvateľov, zaočkovaných zhruba 1,5 milióna ľudí. S ohľadom na súčasný nepriaznivý epidemický vývoj plánuje vláda tempo vakcinácie zrýchľovať. Cieľom je naočkovať do polovice februára 15 miliónov Britov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet