Na hlavný obsah

Verejné vypočúvanie kandidátov na špeciálneho prokurátora bude zrejme začiatkom februára

O post sa uchádzajú štyria muži.

Verejné vypočúvanie kandidátov na špeciálneho prokurátora bude zrejme začiatkom februára
Na snímke pohľad na súdne spisy. Foto: TASR

Verejné vypočutie kandidátov na špeciálneho prokurátora pred parlamentným ústavnoprávnym výborom by malo byť 1. a 2. februára, voliť by sa malo na aktuálnej schôdzi Národnej rady (NR) SR, no presný termín ešte nie je známy. Pre TASR to uviedol predseda výboru Milan Vetrák (OĽANO). Na 2. februára je zatiaľ naplánovaný rokovací deň schôdze, podľa Vetráka sa pre vypočúvanie rokovať nebude. Voľba šéfa Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) zatiaľ nie je zaradená v programe schôdze, ktorá sa začala v utorok 26. januára.

Verejný híring je podmienkou na voľbu v parlamente. Predstavitelia koalície tvrdia, že pre voľbu bude dôležité verejné vypočutie, po ktorom sa chcú dohodnúť na spoločnom kandidátovi.

Šéfom ÚŠP chcú byť štyria kandidáti – advokát a exminister Daniel Lipšic a prokurátori ÚŠP Peter Kysel, Vasiľ Špirko a Ján Šanta. Národná rada SR bude voliť nového šéfa ÚŠP po tom, ako sa obvinený Dušan Kováčik vzdal tejto funkcie.

Profily kandidátov:

Portrétová fotografia – <strong>Peter Kysel</strong>
Peter KyselProkurátor Úradu špeciálnej prokuratúry

Dlhoročný prokurátor ÚŠP v minulosti dozoroval kauzy vysokopostavených členov bratislavského gangu sýkorovcov. Na doživotný trest odňatia slobody bol odsúdený bos Róbert Lališ alias Kýbel a ďalší obžalovaní. Dozoroval aj právoplatne odsúdených členov zločineckého gangu zo Záhoria Miroslava Štvrteckého. Kysel bol aj prokurátorom v kauze vraždy exprimátora Lászlóa Basternáka, kde bol právoplatne odsúdený Štefan Kaluz na 25-ročný trest odňatia slobody. Zároveň je prokurátorom v kauze objednávky tejto vraždy, kde nedávno vyniesol ŠTS, pracovisko Banská Bystrica, neprávoplatný verdikt nad Romanom Ostružlíkom a spol. Dozoruje aj prípad zadržaných v rámci akcie Judáš.

Portrétová fotografia – <strong>Ján Šanta</strong>
Ján ŠantaProkurátor Úradu špeciálnej prokuratúry

Na ÚŠP pôsobí od roku 2004. Usvedčil napríklad Mikuláša Varehu z rozsiahlych daňových podvodov pri fiktívnom kšeftovaní s lykožrútom či štepmi jabloní. Dozoroval prípad tunelovania nebankoviek BMG Invest a Horizont Slovakia. Podal aj návrh na väzobné stíhanie Mariana Kočnera v spomenutom prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej i v kauze falšovania televíznych zmeniek, v ktorom je Kočner odsúdený na 19 rokov odňatia slobody spolu s bývalým ministrom hospodárstva Pavlom Ruskom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko