Na hlavný obsah

Vláda nakúpi od Izraela moderné radary za takmer 150 miliónov eur

Ide o špičkovú kvalitu a nižšiu cenu ako pred rokom, hovorí Naď.

Vláda nakúpi od Izraela moderné radary za takmer 150 miliónov eur
Na snímke minister obrany SR Jaroslav Naď (OĽANO). Foto: TASR

Slovensko nakúpi 17 kusov 3D rádiolokátorov stredného, malého a blízkeho dosahu na ochranu vzdušného priestoru od Izraela. V stredu (13. 1.) o tom rozhodla vláda, potvrdil minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO). Zmluvu má po odsúhlasení finančnej časti ministerstvom financií uzavrieť šéf rezortu obrany do 31. marca 2021. Radary by mali stáť 148,2 milióna eur.

„Slovensko sa snažilo obstarať funkčné, moderné a spoľahlivé radary už od roku 2010, no z rôznych dôvodov k tomu nikdy nedošlo. Som preto veľmi rád, že súčasnej vláde sa to podarilo – reálne, efektívne a transparentne. Ochrana vzdušného priestoru je totiž kľúčovým faktorom zabezpečenia našej priority, teda bezpečnosti krajiny a našich obyvateľov,“ povedal Naď.

K ponuke minister ďalej uviedol, že ide o špičkovú kvalitu za nižšiu cenu, akú ponúkal Izrael v predchádzajúcom tendri v roku 2019. Celkovo ide o rozdiel 5 miliónov eur, pričom ďalším významným rozdielom je aj úspora 32 miliónov eur v rámci nákladov na životný cyklus radarov. Okrem toho má víťazná ponuka garantovať preinvestovanie až do 35 % sumy, teda približne 50 miliónov eur, na Slovensku. „Tieto peniaze tak poslúžia na podporu domácej ekonomiky a zamestnanosti, pričom Izrael splnil tiež podmienku o deklarovaní zapojenia slovenského obranného priemyslu do projektu obstarania, pričom budeme trvať na tom, aby priemyselným partnerom na Slovensku bol štátny podnik pôsobiaci v obrannom priemysle,“ spresnil.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika