Na hlavný obsah

Vo Vatikáne začali proti koronavírusu očkovať bezdomovcov

Samotný pápež František sa nechal zaočkovať minulý týždeň.

Vo Vatikáne začali proti koronavírusu očkovať bezdomovcov
Pohľad na prázdne Námestie sv. Petra vo Vatikáne, ktoré počas pandémie nenavštevujú tradičné davy pútnikov. Foto: SITA/AP

Svätá stolica začala v stredu (20. 1.) očkovať proti koronavírusu bezdomovcov žijúcich blízko Námestia svätého Petra. Je to súčasť charitatívnej práce pre ľudí v núdzi na území Vatikánu, informovala tlačová agentúra AFP.

Prvú skupinu tvorilo približne 25 jednotlivcov a v nasledujúcich dňoch prídu na rad ďalší, uviedol hovorca Vatikánu Matteo Bruni.

Ľudia, ktorých vybrali na očkovanie ako prvých, sú v súčasnosti ubytovaní v obytných budovách prevádzkovaných rímskokatolíckou cirkvou a nachádzajú sa medzi nimi Taliani, Rumuni a Gruzínci. Všetci sú vo veku nad 60 rokov, napísal informačný portál Svätej stolice Vatican News.

Niektorí sú hendikepovaní, vrátane muža na invalidnom vozíku. Ten vyjadril spokojnosť s „poskytnutím ďalšieho bezpečia“, aké dáva očkovacia látka, doplnil portál Vatican News.

Pápež očkovanie podporuje, sám už vakcínu prijal

Pápež František (84) energicky propagoval vakcínu proti koronavírusu, ktorý usmrtil v Taliansku vyše 83 000 ľudí a po celom svete najmenej dva milióny.

Líder 1,3 miliardy katolíkov vo svete označil vakcíny za „záblesky nádeje“ a vyzval každého, predovšetkým tých najzraniteľnejších a ľudí v núdzi, aby sa dali zaočkovať.

Pápež František aj jeho predchodca, 93-ročný emeritný pápež Benedikt XVI., dostali vakcínu minulý týždeň. Úrad apoštolskej charity, vedený poľským kardinálom Konradom Krajewským, ktorý sa koronavírusom nakazil v decembri, poskytol na Vianoce pre bezdomovcov približne 4 000 testov na COVID-19.

Očkovanie obyvateľov a zamestnancov cirkvi v malom Vatikánskom mestskom štáte sa začalo minulý týždeň.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet