Na hlavný obsah

Vtáčia chrípka sa šíri naprieč Slovenskom, agrorezort potvrdil ďalšie prípady nákazy

Nahlásiť treba aj podozrenie.

Vtáčia chrípka sa šíri naprieč Slovenskom, agrorezort potvrdil ďalšie prípady nákazy
Ilustračné foto - vtáčia chrípka. Foto: TASR/AP

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR potvrdilo výskyt už štyroch prípadov vtáčej chrípky v tomto roku. Nákaza sa objavila na území Košíc, Bratislavy, Kalinkova a Dobrohošti. Chovatelia musia byť obozretní a podozrivé prípady okamžite hlásiť veterinárnej správe, upozorňuje rezort pôdohospodárstva.

Nariadili prvé opatrenia

Prvý prípad potvrdilo Národné referenčné laboratórium vo Zvolene 7. januára u uhynutých kačíc chovaných v košickej zoologickej záhrade. O týždeň neskôr diagnostikovali vtáčiu chrípku u uhynutej voľne žijúcej labute veľkej z vodnej plochy Veľký Draždiak v Bratislave. Ďalší prípad na Slovensku je z 22. januára, kedy sa pozitívny výsledok objavil v chove domácej hydiny, u drobnochovateľa v dunajskostredskej obci Dobrohošť. Vo štvrtok 28. januára laboratórium potvrdilo pozitívny výskyt nákazy u dvoch labutí veľkých na ploche ostrova na Dunaji v okrese Senec.

„Slovensko aktuálne postupuje podľa pohotovostného plánu pri výskyte vtáčej chrípky, ktorý zodpovedá aktuálnej európskej a slovenskej legislatíve. V rámci plánu sa vykonáva epizootologické šetrenie a nariaďujú sa preventívne opatrenia. Miestne príslušné regionálne veterinárne a potravinové správy (RVPS) nariadili opatrenia zamerané na tlmenie choroby, jej kontrolu a zabránenie ďalšieho šírenia,“ priblížilo pre RTVS ministerstvo pôdohospodárstva.

Ako postupovať a aké sú príznaky?

Držiteľ je povinný nahlásiť nákazu v súlade so zákonom. Rovnako je nevyhnutné ohlásiť podozrenie na toto ochorenie. Kľúčové pre zabránenie šírenia tejto nákazy je aj ohlásenie nájdených mŕtvych vnímavých jedincov vo voľnej prírode.

„Pri nájdení uhynutých vtákov je dôležité nedotýkať sa uhynutých tiel a túto skutočnosť nahlásiť kompetentným pracovníkom. Inšpektor veterinárnej správy vykoná obhliadku a posúdi, či uhynutý vták je vhodný na odber vzorky na testovanie. Inšpektor RVPS zabezpečí odoslanie celého tela ako vzorky, resp. neškodné odstránenie kadáveru na mieste alebo odvoz do kafilérie,“ doplnil agrorezort.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko